Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb moskiewski
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 952616" data-attributes="member: 692"><p>Chleb Moskiewski żytni</p><p>Źródło: <a href="http://crucide.livejournal.com/" target="_blank">http://crucide.livejournal.com/</a></p><p>&quot;<em>Moskiewski, bardzo ciemny i aromatyczny chleb podobny nieco do Borodyńskiego, jednak nieco mniej delikatny i nie tak słodki, co według mnie jest plusem tego wypieku. Jak wszystkie chleby na zaparce wymaga czasu, czasu i jeszcze raz czasu; od początku do końca trzeba przeznaczyć jakies 12 godzin i nie powinno się go samego zostawiać na dłużej&#8230; Ale jeśli lubicie Borodynski, to należałoby spróbować i tego.</em>&quot;</p><p>Zakwas:</p><p>20 g dojrzalego zakwasu z maki zytniej pełnoziarnistej 50/50</p><p>80 g maki zytniej pełnoziarnistej</p><p>56 g wody</p><p>Wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić na 6 godzin w temperaturze 28-30*. Zakwas powinien podwoić swoja objętość i zyskać porowatą strukturę oraz kwaśny zapach.</p><p>[ATTACH=full]50356[/ATTACH]</p><p>Zaparka :</p><p>50 g maki razowej pełnoziarnistej</p><p>35 g czerwonego słodu ( fermentowanego)</p><p>pół łyżeczki mielonego kminku</p><p>215 g wody.</p><p>Zmieszać składniki, zaparzyć wrzątkiem i pozostawić w temp.65*C na 2 godziny. Potem pozwolić ostygnąć do 30-40 *.</p><p>[ATTACH=full]50357[/ATTACH]</p><p>Zaczyn:</p><p>130 g zakwasu</p><p>300 g zaparki</p><p>165 g maki żytniej pełnoziarnistej</p><p>Wymieszać składniki, przykryć i pozostawić na 3-3,5 godziny w temp. 28-30 *C.</p><p>[ATTACH=full]50361[/ATTACH]</p><p>Ciasto:</p><p>Cały zaczyn</p><p>175 g maki żytniej pełnoziarnistej</p><p>8 g soli</p><p>5 g patoki ( dalam miodu lyzeczke)</p><p>125 g wody</p><p>Wymieszać wszystkie składniki w misce do jednorodnej struktury. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem i pozostawić na 80-90 minut w temperaturze 30*C.</p><p>[ATTACH=full]50358[/ATTACH]</p><p> Jak podrośnie, wyjąc na mokrą deskę i uformować bochenek mokrymi rękami i przełożyć do wysmarowanej i wysypanej formy. Przykryć i zostawić na 30-40 minut.</p><p>[ATTACH=full]50359[/ATTACH]</p><p>Piec ok. 1 godziny w temperaturze 210*C.</p><p>[ATTACH=full]50360[/ATTACH]</p><p></p><p>Dobry dobry razowiec, podoba mi sie jego nieslodkosc i... niewyczuwalnosc kminku! Jak widac na zdjeciu, wzielam za duza forme i chleb wyszdl dosc niski. W sumie zajął mi z przerwami caly dzien, ale w miedzyczasie zdazylam zrobic pare innych rzeczy. W strukturze dosyc scisly, nastepnym razem chyba zrobie ciut luzniejsze ciasto...</p><p></p><p>qd</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 952616, member: 692"] Chleb Moskiewski żytni Źródło: [URL="http://crucide.livejournal.com/"]http://crucide.livejournal.com/[/URL] "[I]Moskiewski, bardzo ciemny i aromatyczny chleb podobny nieco do Borodyńskiego, jednak nieco mniej delikatny i nie tak słodki, co według mnie jest plusem tego wypieku. Jak wszystkie chleby na zaparce wymaga czasu, czasu i jeszcze raz czasu; od początku do końca trzeba przeznaczyć jakies 12 godzin i nie powinno się go samego zostawiać na dłużej… Ale jeśli lubicie Borodynski, to należałoby spróbować i tego.[/I]" Zakwas: 20 g dojrzalego zakwasu z maki zytniej pełnoziarnistej 50/50 80 g maki zytniej pełnoziarnistej 56 g wody Wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić na 6 godzin w temperaturze 28-30*. Zakwas powinien podwoić swoja objętość i zyskać porowatą strukturę oraz kwaśny zapach. [ATTACH=full]50356[/ATTACH] Zaparka : 50 g maki razowej pełnoziarnistej 35 g czerwonego słodu ( fermentowanego) pół łyżeczki mielonego kminku 215 g wody. Zmieszać składniki, zaparzyć wrzątkiem i pozostawić w temp.65*C na 2 godziny. Potem pozwolić ostygnąć do 30-40 *. [ATTACH=full]50357[/ATTACH] Zaczyn: 130 g zakwasu 300 g zaparki 165 g maki żytniej pełnoziarnistej Wymieszać składniki, przykryć i pozostawić na 3-3,5 godziny w temp. 28-30 *C. [ATTACH=full]50361[/ATTACH] Ciasto: Cały zaczyn 175 g maki żytniej pełnoziarnistej 8 g soli 5 g patoki ( dalam miodu lyzeczke) 125 g wody Wymieszać wszystkie składniki w misce do jednorodnej struktury. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem i pozostawić na 80-90 minut w temperaturze 30*C. [ATTACH=full]50358[/ATTACH] Jak podrośnie, wyjąc na mokrą deskę i uformować bochenek mokrymi rękami i przełożyć do wysmarowanej i wysypanej formy. Przykryć i zostawić na 30-40 minut. [ATTACH=full]50359[/ATTACH] Piec ok. 1 godziny w temperaturze 210*C. [ATTACH=full]50360[/ATTACH] Dobry dobry razowiec, podoba mi sie jego nieslodkosc i... niewyczuwalnosc kminku! Jak widac na zdjeciu, wzielam za duza forme i chleb wyszdl dosc niski. W sumie zajął mi z przerwami caly dzien, ale w miedzyczasie zdazylam zrobic pare innych rzeczy. W strukturze dosyc scisly, nastepnym razem chyba zrobie ciut luzniejsze ciasto... qd [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb moskiewski
Top
Bottom