Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Chleb na białym winie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1557625" data-attributes="member: 692"><p>Zdumialam się bardzo, że na cinie nie ma tego przepisu. Więc nadrabiam, bo upieklam go wreszcie parę dni temu.</p><p></p><p><strong>Kopiuje z bloga Margot:</strong></p><p></p><p>Chleb na białym winie</p><p> </p><p>Pre-ferment</p><p></p><p>60 g mąki typu 550</p><p>40 g wody</p><p>2 g świeżych drożdży</p><p>1 g soli</p><p></p><p>Ciasto właściwe</p><p></p><p>50 g mąki typu 1100</p><p>450 g mąki typu 550</p><p>170-200 g wody</p><p>130 g białego wina wytrawnego </p><p>10 g świeżych drożdży</p><p>100 g pre-fermentu</p><p>13 g soli</p><p></p><p>Zaczyn (pre- ferment)</p><p>Drożdże rozpuścić w wodzie a potem wymieszać je w misce wraz z mąką i solą. Nakryć to wszystko folią spożywczą</p><p>,odstawić w spokojne miejsce i trzymać w temp pokojowej około 2 godz. Potem wstawić do lodówki na całą noc. Nazajutrz wyjąć zaczyn na 30-60 min przed dalszą pracą.</p><p></p><p>Ciasto</p><p></p><p>Drożdże rozpuścić w małej ilości wody, do miski robota wsypać obie mąki, resztę wody, zaczyn i rozpuszczone drożdże. Mieszać hakami na najniższym stopniu przez około 4 min. Dodać soli i wyrabiać jeszcze przez 6 min na stopniu drugim, aż do uzyskania elastycznego, gładkiego ciasta. Odstawić na 75-90 min do wyrośnięcia w nakrytej folią misce, w tym czasie można po 30 min ewentualnie rozciągnąć lekko ciasto i z powrotem zostawić do rośnięcia. Jak już ciasto wyrośnie wyjąć je na blat i zwinąć delikatnie w kuleczkę, włożyć do koszyczka do wyrastania chleba i zostawić na 30 min. Po tym czasie wyjąć je na stolnicę i delikatnie wałkiem przycisnąć go tak aby był podzielony na 4 części (taka forma ni to koniczynka ni to krzyż)- ja robiłam innie grubym drutem takim do robótek </p><p>Całość ( co jest dosyć ciężkie do zrobienia) włożyć znowu do koszyczka i pozwolić mu jeszcze wyrastać 30-40 min.</p><p>Piekarnik nagrzać do 220 C .Spryskać go w środku wodą (para) i piec chleb na dolnej półce przez 20 min, po tym czasie uchylić drzwiczki i wypuścić parę. Po czym zredukować temp do 210 C i piec jeszcze 10-15 min.</p><p></p><p>Przepis na chleb na białym winie znalazła na 1x umrühren bitteOlasz ,a przetłumaczyła Chomisia z forum Cin cin</p><p></p><p>[ATTACH=full]91603[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]91604[/ATTACH]</p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p></p><p><em>Użyłam drożdży instant - na czubek łyżeczki do pre- ferment i pół łyżeczki do ciasta. Zamiast mąki 1100 dałam żytnią 720.</em></p><p><em>Po zrobieniu walkiem śladu na kuli i przełożeniu z powrotem do miski ( nie mam koszyka) nie było śladu, więc nacięłam przed pieczeniem.</em></p><p><em>Ostatnie wyrastanie na desce i na papierze do pieczenia, pod przykryciem miską.</em></p><p><em>Naparowałam piekarnik spryskiwaczem.</em></p><p><em>Piekłam 15 min w 230 i 25 w 200 stopniach.</em></p><p><em>Smaczny jest bardzo i choć bułkowy z wyglądu i struktury, to chlebowy w smaku.</em></p><p><em></em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1557625, member: 692"] Zdumialam się bardzo, że na cinie nie ma tego przepisu. Więc nadrabiam, bo upieklam go wreszcie parę dni temu. [B]Kopiuje z bloga Margot:[/B] Chleb na białym winie Pre-ferment 60 g mąki typu 550 40 g wody 2 g świeżych drożdży 1 g soli Ciasto właściwe 50 g mąki typu 1100 450 g mąki typu 550 170-200 g wody 130 g białego wina wytrawnego 10 g świeżych drożdży 100 g pre-fermentu 13 g soli Zaczyn (pre- ferment) Drożdże rozpuścić w wodzie a potem wymieszać je w misce wraz z mąką i solą. Nakryć to wszystko folią spożywczą ,odstawić w spokojne miejsce i trzymać w temp pokojowej około 2 godz. Potem wstawić do lodówki na całą noc. Nazajutrz wyjąć zaczyn na 30-60 min przed dalszą pracą. Ciasto Drożdże rozpuścić w małej ilości wody, do miski robota wsypać obie mąki, resztę wody, zaczyn i rozpuszczone drożdże. Mieszać hakami na najniższym stopniu przez około 4 min. Dodać soli i wyrabiać jeszcze przez 6 min na stopniu drugim, aż do uzyskania elastycznego, gładkiego ciasta. Odstawić na 75-90 min do wyrośnięcia w nakrytej folią misce, w tym czasie można po 30 min ewentualnie rozciągnąć lekko ciasto i z powrotem zostawić do rośnięcia. Jak już ciasto wyrośnie wyjąć je na blat i zwinąć delikatnie w kuleczkę, włożyć do koszyczka do wyrastania chleba i zostawić na 30 min. Po tym czasie wyjąć je na stolnicę i delikatnie wałkiem przycisnąć go tak aby był podzielony na 4 części (taka forma ni to koniczynka ni to krzyż)- ja robiłam innie grubym drutem takim do robótek Całość ( co jest dosyć ciężkie do zrobienia) włożyć znowu do koszyczka i pozwolić mu jeszcze wyrastać 30-40 min. Piekarnik nagrzać do 220 C .Spryskać go w środku wodą (para) i piec chleb na dolnej półce przez 20 min, po tym czasie uchylić drzwiczki i wypuścić parę. Po czym zredukować temp do 210 C i piec jeszcze 10-15 min. Przepis na chleb na białym winie znalazła na 1x umrühren bitteOlasz ,a przetłumaczyła Chomisia z forum Cin cin [ATTACH=full]91603[/ATTACH] [ATTACH=full]91604[/ATTACH] Moje uwagi: [I]Użyłam drożdży instant - na czubek łyżeczki do pre- ferment i pół łyżeczki do ciasta. Zamiast mąki 1100 dałam żytnią 720. Po zrobieniu walkiem śladu na kuli i przełożeniu z powrotem do miski ( nie mam koszyka) nie było śladu, więc nacięłam przed pieczeniem. Ostatnie wyrastanie na desce i na papierze do pieczenia, pod przykryciem miską. Naparowałam piekarnik spryskiwaczem. Piekłam 15 min w 230 i 25 w 200 stopniach. Smaczny jest bardzo i choć bułkowy z wyglądu i struktury, to chlebowy w smaku. [/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Chleb na białym winie
Bottom