Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb na maślance z nutką melasy... (AgusiaH)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Johasia" data-source="post: 1149" data-attributes="member: 36"><p><strong>Chleb na maślance z nutką melasy i miodu i garścią ziarenek</strong> </p><p></p><p>Melasa i miód dają mu aromat, a dzięki ziarenkom jest błonnikową bombą. </p><p> </p><p></p><p>2/3 szkl zakwasu żytniego lub pszennego </p><p>2/3 szkl maślanki </p><p>1/2 szkl wody źródlanej </p><p>1,5 łyżki masła </p><p>1/2 łyżki melasy </p><p>1 łyżka miodu </p><p>1 szkl mąki pszennej razowej </p><p>1 i 1/3 szkl mąki pszennej </p><p>1/2 szkl mąki pszennej prażonej (można dać więcej razowej) </p><p>1/2 łyżki glutenu (opcjonalnie) </p><p>1,5 łyżeczki soli </p><p>1/2 łyżeczki drożdży suszonych </p><p>1/4 szkl siemienia lnianego </p><p>1/4 szkl ziaren słonecznika </p><p>1/4 mieszanki 12 ziaren (można zastąpić innymi ulubionymi ziarenkami lub zwiększyć ilość słonecznika i siemienia) </p><p></p><p><u>Na wierzch</u>: </p><p>1 jajko </p><p>1/2 łyżki siemienia lnianego </p><p>1/2 łyżki lucerny </p><p></p><p>Odmierzyć zakwas i doprowadzić do temperatury pokojowej. </p><p></p><p><u>Metoda manualna</u>: </p><p>Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl wody, wymieszać z 1/3 szkl mąki pszennej, miodem i melasą. Odstawić na 20 min. Do reszty przesianych mąk dodać zakwas, miksturę drożdżową, maślankę, sól, gluten i dobrze wyrobić. Wsypać wszystkie ziarenka, a pod koniec wyrabiania wlać rozpuszczone masło. Zostawić przykryte na 1 godz. do wyrośnięcia. </p><p></p><p><u>Maszyna do chleba</u>: </p><p>Zakwas wymieszać z maślanką, wodą, miodem i melasą. Nastawić maszynę na program do wyrabiania ciasta i dodać składniki suche (oprócz ziaren słonecznika) i płynne zgodnie z instrukcją. Ziarna słonecznika dodać na ok.3 min. przed końcem cyklu wyrabiania. Ciasto ma utworzyć luźną kulę, minimalnie rozmazującą się po dnie. Zostawić w maszynie na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia - do końca programu. </p><p></p><p><u>Następnie</u>: </p><p>Ciasto lekko wyrobić. Na papierze do pieczenia natłuszczonymi rękoma uformować zgrabny bochenek. Odstawić przykryty do wyrośnięcia na jeszcze godzinkę. </p><p>Rozgrzać piekarnik do 240 stopni. Spryskać wnętrze piekarnika wodą. Posmarować chleb rozbełtanym jajkiem. Posypać ziarenkami. Można </p><p>naciąć skośnie powierzchnię. Wstawić do piekarnika, piec 10 min w 240 stopniach, a potem jeszcze ok. 25 min w 190 stopniach. </p><p></p><p>Smakuje...ze wszystkim, a jaki jest zdrowy ! </p><p>Niech was nie kusi zwiększanie ilości melasy - ona ma dać tylko taki dymno-słodkawy akcent. Jeśli jej nie macie - można dodać więcej miodu lub zastąpić ją karmelem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Johasia, post: 1149, member: 36"] [B]Chleb na maślance z nutką melasy i miodu i garścią ziarenek[/B] Melasa i miód dają mu aromat, a dzięki ziarenkom jest błonnikową bombą. 2/3 szkl zakwasu żytniego lub pszennego 2/3 szkl maślanki 1/2 szkl wody źródlanej 1,5 łyżki masła 1/2 łyżki melasy 1 łyżka miodu 1 szkl mąki pszennej razowej 1 i 1/3 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki pszennej prażonej (można dać więcej razowej) 1/2 łyżki glutenu (opcjonalnie) 1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki drożdży suszonych 1/4 szkl siemienia lnianego 1/4 szkl ziaren słonecznika 1/4 mieszanki 12 ziaren (można zastąpić innymi ulubionymi ziarenkami lub zwiększyć ilość słonecznika i siemienia) [U]Na wierzch[/U]: 1 jajko 1/2 łyżki siemienia lnianego 1/2 łyżki lucerny Odmierzyć zakwas i doprowadzić do temperatury pokojowej. [U]Metoda manualna[/U]: Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl wody, wymieszać z 1/3 szkl mąki pszennej, miodem i melasą. Odstawić na 20 min. Do reszty przesianych mąk dodać zakwas, miksturę drożdżową, maślankę, sól, gluten i dobrze wyrobić. Wsypać wszystkie ziarenka, a pod koniec wyrabiania wlać rozpuszczone masło. Zostawić przykryte na 1 godz. do wyrośnięcia. [U]Maszyna do chleba[/U]: Zakwas wymieszać z maślanką, wodą, miodem i melasą. Nastawić maszynę na program do wyrabiania ciasta i dodać składniki suche (oprócz ziaren słonecznika) i płynne zgodnie z instrukcją. Ziarna słonecznika dodać na ok.3 min. przed końcem cyklu wyrabiania. Ciasto ma utworzyć luźną kulę, minimalnie rozmazującą się po dnie. Zostawić w maszynie na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia - do końca programu. [U]Następnie[/U]: Ciasto lekko wyrobić. Na papierze do pieczenia natłuszczonymi rękoma uformować zgrabny bochenek. Odstawić przykryty do wyrośnięcia na jeszcze godzinkę. Rozgrzać piekarnik do 240 stopni. Spryskać wnętrze piekarnika wodą. Posmarować chleb rozbełtanym jajkiem. Posypać ziarenkami. Można naciąć skośnie powierzchnię. Wstawić do piekarnika, piec 10 min w 240 stopniach, a potem jeszcze ok. 25 min w 190 stopniach. Smakuje...ze wszystkim, a jaki jest zdrowy ! Niech was nie kusi zwiększanie ilości melasy - ona ma dać tylko taki dymno-słodkawy akcent. Jeśli jej nie macie - można dodać więcej miodu lub zastąpić ją karmelem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb na maślance z nutką melasy... (AgusiaH)
Top
Bottom