Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tedi" data-source="post: 1033206" data-attributes="member: 21963"><p>Dzięki dziunia!!Rzeczywiście zakwasiłem ok 1200g mąki bo miałem piec ale zdrówko zaszwankowało i ta zakwaszona mąka stała 2 dni, coś tam dosypałem i piekłem dopiero na trzeci dzień, najprawdopodobniej to była przyczyna.Nie zużyłem poprzedniej mąki a zakwaszałem następną.</p><p>Zasilałem zakwas co 6 godzin 3 razy tylko przed pieczeniem a tak to nie dokarmiałem zakwasu bo miałem tylko maksymalnie 2 dni przerwy w pieczeniu, czasami piekłem codziennie.Zakwas trzymam w świerkowym wiadrze i nigdy go nie chowałem do lodówki, zawsze był ok.</p><p>Zabieram się za czyszczenie wiadra, dosypę mąki i zostawię na noc.Zakwas powinien się odnowić od samego drewna bo już jest nieźle zakwaszone, poza tym w wiadrze zawsze zostawiam dębową łopatkę.</p><p>Dam znać jutro czy operacja się powiodła.</p><p>Jeszcze raz dziękuję!!!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tedi, post: 1033206, member: 21963"] Dzięki dziunia!!Rzeczywiście zakwasiłem ok 1200g mąki bo miałem piec ale zdrówko zaszwankowało i ta zakwaszona mąka stała 2 dni, coś tam dosypałem i piekłem dopiero na trzeci dzień, najprawdopodobniej to była przyczyna.Nie zużyłem poprzedniej mąki a zakwaszałem następną. Zasilałem zakwas co 6 godzin 3 razy tylko przed pieczeniem a tak to nie dokarmiałem zakwasu bo miałem tylko maksymalnie 2 dni przerwy w pieczeniu, czasami piekłem codziennie.Zakwas trzymam w świerkowym wiadrze i nigdy go nie chowałem do lodówki, zawsze był ok. Zabieram się za czyszczenie wiadra, dosypę mąki i zostawię na noc.Zakwas powinien się odnowić od samego drewna bo już jest nieźle zakwaszone, poza tym w wiadrze zawsze zostawiam dębową łopatkę. Dam znać jutro czy operacja się powiodła. Jeszcze raz dziękuję!!! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Bottom