Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1034348" data-attributes="member: 1142"><p>Ja przechowuje zakwas w ceramicznym naczyniu, szczelnie przykryty folia kuchnna przezroczysta. Zdarza mi sie to jednak bardzo rzadko ostatnio bo pieke tak czesto, ze nie ma potrzeby chlodzenia. Wg mnie szklane lub cermiczne, nawet plastikowe, naczynie jest najbardziej stosowne do trzymania kultur dzikich drozdzy. Drewnianych naczyn (wiadra, miski) nie powinno sie trzymac w lodowce a i hodowanie zakwasu w takowym nie jest praktyczne ( chocby z powodow wyzej opisanych przez Tedi) wcale.</p><p></p><p>Po dlugim lodowkowaniu ( szczegolnie w temp. 4C) zakwas trzeba dobrze odswiezyc, najlepiej w kilku etapach, aby flora bakteryjna wrocila do normy. Moja lodowka w ktorej przetrzymuje zakwas ma obecnie stala temp. 9C i jest to temp. idealna do przechowywania zakwaszonych ciast, zakwasow itd.</p><p></p><p>Zakwas z dodatkiem soli to rowniez zakwas (ciasto zakwaszone) i nie ma powodow dla ktorych mialby taki zaczatek byc mniej wartosciowy lub nie dac sie zrekonstytuowac. Potrwac to moze znacznie dluzej niz zaczyn bez soli, ale jesli to jedyna mozliwosc na otrzymanie zakwasu, to najpewniej sprobowalabym...</p><p></p><p>Najlepiej jednak zrobic nowy zakwas - trwa to 6-10 dni i mozna piec znow do woli. Znany jest mi przepis na chleb ktorego produkcje zawsze rozpoczyna sie od nastawienia nowego zakwasu i calosc zabiera 8 dni. Chleb ma smak charakterystyczny dla mlodego zakwasu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1034348, member: 1142"] Ja przechowuje zakwas w ceramicznym naczyniu, szczelnie przykryty folia kuchnna przezroczysta. Zdarza mi sie to jednak bardzo rzadko ostatnio bo pieke tak czesto, ze nie ma potrzeby chlodzenia. Wg mnie szklane lub cermiczne, nawet plastikowe, naczynie jest najbardziej stosowne do trzymania kultur dzikich drozdzy. Drewnianych naczyn (wiadra, miski) nie powinno sie trzymac w lodowce a i hodowanie zakwasu w takowym nie jest praktyczne ( chocby z powodow wyzej opisanych przez Tedi) wcale. Po dlugim lodowkowaniu ( szczegolnie w temp. 4C) zakwas trzeba dobrze odswiezyc, najlepiej w kilku etapach, aby flora bakteryjna wrocila do normy. Moja lodowka w ktorej przetrzymuje zakwas ma obecnie stala temp. 9C i jest to temp. idealna do przechowywania zakwaszonych ciast, zakwasow itd. Zakwas z dodatkiem soli to rowniez zakwas (ciasto zakwaszone) i nie ma powodow dla ktorych mialby taki zaczatek byc mniej wartosciowy lub nie dac sie zrekonstytuowac. Potrwac to moze znacznie dluzej niz zaczyn bez soli, ale jesli to jedyna mozliwosc na otrzymanie zakwasu, to najpewniej sprobowalabym... Najlepiej jednak zrobic nowy zakwas - trwa to 6-10 dni i mozna piec znow do woli. Znany jest mi przepis na chleb ktorego produkcje zawsze rozpoczyna sie od nastawienia nowego zakwasu i calosc zabiera 8 dni. Chleb ma smak charakterystyczny dla mlodego zakwasu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Bottom