Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="pokonewka" data-source="post: 1052059" data-attributes="member: 13125"><p>Witam, </p><p></p><p>swego czasu piekłam regularnie chleb na zakwasie (dziękuję za wszystkie przepisy i rady z tego forum!), ale ze względu na podejrzenie alergii na gluten musiałam swój aktywny, kilkumiesięczny zakwas wysuszyć i pozostawić na lepsze czasy. Te lepsze czasy właśnie nadeszły i chciałabym go ożywić, ale mam jedną wątpliwość. Ze względu na moich małych alergików mam dość chłodno w domu, ok. 20 stopni. Kaloryfery mam tak zawieszone, że dosyć trudno by mi było na stałe przechowywać zakwas w ich pobliżu. Nie mam również piekarnika, w którym mogłabym podgrzewać zakwas (piekę w prodiżu). Czy w takiej temperaturze jest możliwe odtworzenie aktywnego zakwasu? Czy jednak koniecznie ustawić go w jakiś sposób przy grzejniku? </p><p></p><p>Tak sobie myślę, że przecież zakwas żyje nawet w lodówce. Może wystarczy potrzymać go w cieple przez pierwszych kilka dni po ożywieniu? Poradźcie proszę.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="pokonewka, post: 1052059, member: 13125"] Witam, swego czasu piekłam regularnie chleb na zakwasie (dziękuję za wszystkie przepisy i rady z tego forum!), ale ze względu na podejrzenie alergii na gluten musiałam swój aktywny, kilkumiesięczny zakwas wysuszyć i pozostawić na lepsze czasy. Te lepsze czasy właśnie nadeszły i chciałabym go ożywić, ale mam jedną wątpliwość. Ze względu na moich małych alergików mam dość chłodno w domu, ok. 20 stopni. Kaloryfery mam tak zawieszone, że dosyć trudno by mi było na stałe przechowywać zakwas w ich pobliżu. Nie mam również piekarnika, w którym mogłabym podgrzewać zakwas (piekę w prodiżu). Czy w takiej temperaturze jest możliwe odtworzenie aktywnego zakwasu? Czy jednak koniecznie ustawić go w jakiś sposób przy grzejniku? Tak sobie myślę, że przecież zakwas żyje nawet w lodówce. Może wystarczy potrzymać go w cieple przez pierwszych kilka dni po ożywieniu? Poradźcie proszę. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Bottom