Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="okkko" data-source="post: 1078153" data-attributes="member: 1319"><p>Witam</p><p>Po kilku miesiacach pieczenia chlebów drożdzowych jedynie moje kolejne podejscie do zakwasu.</p><p>Przez 3 dni zakwas sie zrobił piekny- według mnie- wreszcie znalaząłm sposób na zbyt niska temperature w domu(nie przekracza mi nigdy 22 stopni)- a raczej mój chłop znalazł sposób( wykorzystalismy grzałke do akwarium w waiderku z woda i w tym w słoju sie podgrzewał zakwas w konkretnych temperaturach) </p><p>Nastepnie zamiast poczytac przepisy wykonałam ciasto zakwaszone.</p><p>Wiec bedac posiadaczka duzej ilosci ciasta zakwaszonego musiałam znaleźc przepis juz z takim ciastem.</p><p></p><p>U mnie jest dodatkowy probkem bo ja jem tylko pełnoziarniste z uwagi na diete MM a moi chłopcy jedza pieczywo jasne.</p><p>I mam kilka pytan.</p><p></p><p>1. Zostało mi pól słoika (litrowego) zakwasu- czy moge go normalnie przehcowywac jak zakwas w lodówce i brac z niego ilosc starterowa czyli 3 łyzki czy tez mam wziasc do nastepnego chleba wieksa ilosc z niego?</p><p></p><p>2. Robiłam zakwas tylko na mace pszennej pp 1850 chyba- i cisato zakwaszane tez tylko na tej mace- czy moge tego uzyc do kazdego chleba? Samego zytniego nie planuje piec raczej pszenne orkiszowe albo mieszane?</p><p></p><p>3. Aktualnie rosną mi 2 chleby- jeden to chleb codzienny a drugi razowy na zakwasie ale z połowy porcji bo to tylko dla nie a ja jem 2 kromki chleba na sniadanie a potem jz wcale i w zwiazku z tym zostało mi tak ponad szklanke ciasta zakwaszonego- czy moge go przechowac w lodówce jelsi tak to jak długo i jak moge go wykorzystac do nastepnego chleba?</p><p>Przepraszam za takie banalne pytania ale po przeczytaniu ponownie prawie całego tego watku jak i przejrzeniu strony mirabbelki i czesiowo tatter równiez nadal nie rozumiem wielu rzeczy</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="okkko, post: 1078153, member: 1319"] Witam Po kilku miesiacach pieczenia chlebów drożdzowych jedynie moje kolejne podejscie do zakwasu. Przez 3 dni zakwas sie zrobił piekny- według mnie- wreszcie znalaząłm sposób na zbyt niska temperature w domu(nie przekracza mi nigdy 22 stopni)- a raczej mój chłop znalazł sposób( wykorzystalismy grzałke do akwarium w waiderku z woda i w tym w słoju sie podgrzewał zakwas w konkretnych temperaturach) Nastepnie zamiast poczytac przepisy wykonałam ciasto zakwaszone. Wiec bedac posiadaczka duzej ilosci ciasta zakwaszonego musiałam znaleźc przepis juz z takim ciastem. U mnie jest dodatkowy probkem bo ja jem tylko pełnoziarniste z uwagi na diete MM a moi chłopcy jedza pieczywo jasne. I mam kilka pytan. 1. Zostało mi pól słoika (litrowego) zakwasu- czy moge go normalnie przehcowywac jak zakwas w lodówce i brac z niego ilosc starterowa czyli 3 łyzki czy tez mam wziasc do nastepnego chleba wieksa ilosc z niego? 2. Robiłam zakwas tylko na mace pszennej pp 1850 chyba- i cisato zakwaszane tez tylko na tej mace- czy moge tego uzyc do kazdego chleba? Samego zytniego nie planuje piec raczej pszenne orkiszowe albo mieszane? 3. Aktualnie rosną mi 2 chleby- jeden to chleb codzienny a drugi razowy na zakwasie ale z połowy porcji bo to tylko dla nie a ja jem 2 kromki chleba na sniadanie a potem jz wcale i w zwiazku z tym zostało mi tak ponad szklanke ciasta zakwaszonego- czy moge go przechowac w lodówce jelsi tak to jak długo i jak moge go wykorzystac do nastepnego chleba? Przepraszam za takie banalne pytania ale po przeczytaniu ponownie prawie całego tego watku jak i przejrzeniu strony mirabbelki i czesiowo tatter równiez nadal nie rozumiem wielu rzeczy [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Bottom