Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 1084977" data-attributes="member: 151"><p>Jeśli nie jest wyraźnie mokry, jesli ciasto jest w miarę sprężyste tzn. pod naciskiem palców nie rozmazuje się ale zachowuje kształt, to nie jest źle. Chleb niedopieczony byłby bardzo mazisty, wyraźnie lepko-mokry i niesmaczny. Ta dość wilgotna konsystencja jak pisałam wyżej, jest charakterystyczna dla chlebów żytnich, a Twój chleb ma nieduzy przekrój, więc pewnie przydałoby mu się inne pieczenie ale być może jednak nie jest niedopieczony. I dziurki będą się 'szkliły' w normalnie upieczonym chlebie, ale następnym razem piecz w niższej temperturze, to powinno dać lepsze efekty. Poza tym, chleb żytni powinien odpocząć po pieczeniu, tzn. nie bardzo nadaje się do jedzenia tak od razu, znacznie lepszy jest na drugi dzień, lepiej się kroi, konsystencja się stabilizuje i zyskuje na smaku.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 1084977, member: 151"] Jeśli nie jest wyraźnie mokry, jesli ciasto jest w miarę sprężyste tzn. pod naciskiem palców nie rozmazuje się ale zachowuje kształt, to nie jest źle. Chleb niedopieczony byłby bardzo mazisty, wyraźnie lepko-mokry i niesmaczny. Ta dość wilgotna konsystencja jak pisałam wyżej, jest charakterystyczna dla chlebów żytnich, a Twój chleb ma nieduzy przekrój, więc pewnie przydałoby mu się inne pieczenie ale być może jednak nie jest niedopieczony. I dziurki będą się 'szkliły' w normalnie upieczonym chlebie, ale następnym razem piecz w niższej temperturze, to powinno dać lepsze efekty. Poza tym, chleb żytni powinien odpocząć po pieczeniu, tzn. nie bardzo nadaje się do jedzenia tak od razu, znacznie lepszy jest na drugi dzień, lepiej się kroi, konsystencja się stabilizuje i zyskuje na smaku. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Top
Bottom