Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="buczek71" data-source="post: 1085607" data-attributes="member: 23767"><p>wczoraj upieklam swoj pierwszy chleb ten ze strony ktora podala mi Mirabbelka. Jesli chodzi o smak to wyszedl bardzo dobry. Mam jednak pytenie- kiedy chleb wsadzilam do foremek, w ktorych rosl, te foremki zgodnie z instrukcja przykrylam scierka i wlozylam do worka. Pozniej zeby przyspieszyc wyrastanie calosc wlozylam do piekarnika w ktorym wlaczylam tylko zarowke. po okolo 3-4 godzinacha chleb urosl i siegal praktycznie do brzegow blaszki. wtedy wyjelam calosc z piekarnika i nastawilam go na temperature 230. w tym czasie wyciagnelam chleb z worka i odkrylam scierke i wlasnie wtedy calosc opadla- no moze nie tak do konca, ale mimo wszystko. po wlozeniu do nagrzanego piekarnika urosl troche ale nie tak do konca blaszki. gdzie w takim razie popelnilam blad, moze nie powinno to rosnac w piekarniku. </p><p>Jeszcze spytam czy ta reszta, ktora mi zostala, jak bede ja zgodniei z instrukcja Mirabbelki dokarmiac raz w tygodniu, przy zalozeniu ze bede piekla chleb sporadyczie, raz na tydzien lub dwa, to wystarczy ze dorzucem tam po 2 lyzki wody i maki, i czy to mam dokladac w lodowce, czy wyciagnac na jakis czas z lodowki. I jeszcze jedno czy dobrze zrozumialam, jak bede robic zaczyn ta metoda 3 fazowa opisana ponizej do chleba codziennego to te dwie lyzki zakwasy to maja byc takie zimne, wyciagniete z lodowki, czy najpierw musi to chwile odstac??</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="buczek71, post: 1085607, member: 23767"] wczoraj upieklam swoj pierwszy chleb ten ze strony ktora podala mi Mirabbelka. Jesli chodzi o smak to wyszedl bardzo dobry. Mam jednak pytenie- kiedy chleb wsadzilam do foremek, w ktorych rosl, te foremki zgodnie z instrukcja przykrylam scierka i wlozylam do worka. Pozniej zeby przyspieszyc wyrastanie calosc wlozylam do piekarnika w ktorym wlaczylam tylko zarowke. po okolo 3-4 godzinacha chleb urosl i siegal praktycznie do brzegow blaszki. wtedy wyjelam calosc z piekarnika i nastawilam go na temperature 230. w tym czasie wyciagnelam chleb z worka i odkrylam scierke i wlasnie wtedy calosc opadla- no moze nie tak do konca, ale mimo wszystko. po wlozeniu do nagrzanego piekarnika urosl troche ale nie tak do konca blaszki. gdzie w takim razie popelnilam blad, moze nie powinno to rosnac w piekarniku. Jeszcze spytam czy ta reszta, ktora mi zostala, jak bede ja zgodniei z instrukcja Mirabbelki dokarmiac raz w tygodniu, przy zalozeniu ze bede piekla chleb sporadyczie, raz na tydzien lub dwa, to wystarczy ze dorzucem tam po 2 lyzki wody i maki, i czy to mam dokladac w lodowce, czy wyciagnac na jakis czas z lodowki. I jeszcze jedno czy dobrze zrozumialam, jak bede robic zaczyn ta metoda 3 fazowa opisana ponizej do chleba codziennego to te dwie lyzki zakwasy to maja byc takie zimne, wyciagniete z lodowki, czy najpierw musi to chwile odstac?? [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Bottom