Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1085928" data-attributes="member: 1142"><p>zytniaku, sprobuje Ci wytlumaczyc. Zalozmy, ze masz 1 kg maki i chcesz z niej zrobic chleb na zakwasie...to idac za ogolnie przyjeta zasada ukwaszania 20-50% ogolnej ilosci maki, wezmiesz 200g z tej maki (zostanie Ci juz tylko 800g) i do 200g dodasz ok 30g, aktywnych kultur oraz wode. Po wymieszaniu odstawisz na powiedzmy 8-12 godzin, a potem otrzymany zaczyn (minus 30g) polaczysz z woda i pozostala maka (800g). Reszta jak w kazdym przepisie chlebowym.</p><p></p><p>Analogicznie jesli ilosc maki zuzytej do produkcji zaczynu bedzie wieksza, wtedy zmniejszysz ilosc pozniej dodanej maki do ciasta wlasciwego. Twoja maka w ciescie chlebowym to zawsze 100%.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1085928, member: 1142"] zytniaku, sprobuje Ci wytlumaczyc. Zalozmy, ze masz 1 kg maki i chcesz z niej zrobic chleb na zakwasie...to idac za ogolnie przyjeta zasada ukwaszania 20-50% ogolnej ilosci maki, wezmiesz 200g z tej maki (zostanie Ci juz tylko 800g) i do 200g dodasz ok 30g, aktywnych kultur oraz wode. Po wymieszaniu odstawisz na powiedzmy 8-12 godzin, a potem otrzymany zaczyn (minus 30g) polaczysz z woda i pozostala maka (800g). Reszta jak w kazdym przepisie chlebowym. Analogicznie jesli ilosc maki zuzytej do produkcji zaczynu bedzie wieksza, wtedy zmniejszysz ilosc pozniej dodanej maki do ciasta wlasciwego. Twoja maka w ciescie chlebowym to zawsze 100%. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Top
Bottom