Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1086056" data-attributes="member: 1142"><p>Nie ...to rownanie nie ma sensu...z punktu widzenia piekarza - jesli X jest iloscia maki w ciescie chlebowym to jakze moze ona powsatac z m +z, skoro z = masa wody, maki i zakwasu. Maka w ciescie to maka, a woda to woda, a czesc zakwasu uzyta do zaczynienia maki powinna byc i tak odjeta przed uzyciem zaczynu (jesli juz nie do wykonania nastepnego zaczynu to przynajmniej dla trzymania sie wagi skladnikow w ciescie).</p><p></p><p>Przeczytaj prosze, co napisalam przed Twoim ostatnim postem, tam znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie. Maka w ciescie to piekarskie 100% i w stosunku do niej oblicza sie procentowa (gramowa) ilosc innych skladnikow.</p><p></p><p>Podam Ci konkretny przyklad:</p><p>receptura J. Hamlemana na Wholemeal Levain, z wprowadzona przeze mnie zmiana polegajaca na zaparzeniu czesci maki razowej:</p><p></p><p>Zaczyn zakwasowy:</p><p>30g aktywnego zakwasu zytniego razowego </p><p>150g wody </p><p>150g maki pszennej razowej </p><p></p><p>Zaparka:</p><p>350g maki pszennej razowej </p><p>540g wrzacej wody</p><p></p><p>Ciasto chlebowe:</p><p>890g zaparki</p><p>300g zaczynu</p><p>500g bialej pszennej maki chlebowej</p><p>18 g soli</p><p></p><p>Ogolnie do wypieku chleba uzyto 100% maki (1000g), 69% wody (690g), 1.8% soli (18g). Zakwaszono 15% maki (150g).</p><p></p><p>Podsumowujac: Ilosc maki zuzytej w przepisie oblicza sie sumujac <strong>make z zaczynu</strong> plus <strong>make z zaparki </strong>plus <strong>make z ciasta wlasciwego</strong>.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1086056, member: 1142"] Nie ...to rownanie nie ma sensu...z punktu widzenia piekarza - jesli X jest iloscia maki w ciescie chlebowym to jakze moze ona powsatac z m +z, skoro z = masa wody, maki i zakwasu. Maka w ciescie to maka, a woda to woda, a czesc zakwasu uzyta do zaczynienia maki powinna byc i tak odjeta przed uzyciem zaczynu (jesli juz nie do wykonania nastepnego zaczynu to przynajmniej dla trzymania sie wagi skladnikow w ciescie). Przeczytaj prosze, co napisalam przed Twoim ostatnim postem, tam znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie. Maka w ciescie to piekarskie 100% i w stosunku do niej oblicza sie procentowa (gramowa) ilosc innych skladnikow. Podam Ci konkretny przyklad: receptura J. Hamlemana na Wholemeal Levain, z wprowadzona przeze mnie zmiana polegajaca na zaparzeniu czesci maki razowej: Zaczyn zakwasowy: 30g aktywnego zakwasu zytniego razowego 150g wody 150g maki pszennej razowej Zaparka: 350g maki pszennej razowej 540g wrzacej wody Ciasto chlebowe: 890g zaparki 300g zaczynu 500g bialej pszennej maki chlebowej 18 g soli Ogolnie do wypieku chleba uzyto 100% maki (1000g), 69% wody (690g), 1.8% soli (18g). Zakwaszono 15% maki (150g). Podsumowujac: Ilosc maki zuzytej w przepisie oblicza sie sumujac [B]make z zaczynu[/B] plus [B]make z zaparki [/B]plus [B]make z ciasta wlasciwego[/B]. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Top
Bottom