Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="weerka" data-source="post: 1086241" data-attributes="member: 15547"><p>Żytniak potwierdzam to co dziewczyny piszą powyżej mimo że ja nie jestem ekspertką ,bo piekę zaledwie od kilku miesięcy .</p><p>Pomimo tego, że zmieniam składy, czas wyrastania itp. piekę z powodzeniem.</p><p>Myślę też że początku bardzo ważne jest pieczenie DOKŁADNIE wg.przepisów ,</p><p>bo warto wiedzieć jaki jest punkt odniesienia-jaka powinna być konsystencja,jaki czas wyrastania,jaka temperatura pieczenia.</p><p>Do tego dopiero można przystosować możliwości swojego zakwasu,piekarnika,mąki,temperatury w mieszkaniu itp. a pozniej eksperymentować.</p><p></p><p>A co do kruszenia chleba myślę,że znaczenie może mieć też to,żeby sól rozpuścić w płynie.</p><p>Do tej pory zawsze tak robiłam ,ostatnim razem kiedy mi się chleb kruszył ,zapomniałam o soli i sypnęłam już w ostatniej chwili do gotowej masy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="weerka, post: 1086241, member: 15547"] Żytniak potwierdzam to co dziewczyny piszą powyżej mimo że ja nie jestem ekspertką ,bo piekę zaledwie od kilku miesięcy . Pomimo tego, że zmieniam składy, czas wyrastania itp. piekę z powodzeniem. Myślę też że początku bardzo ważne jest pieczenie DOKŁADNIE wg.przepisów , bo warto wiedzieć jaki jest punkt odniesienia-jaka powinna być konsystencja,jaki czas wyrastania,jaka temperatura pieczenia. Do tego dopiero można przystosować możliwości swojego zakwasu,piekarnika,mąki,temperatury w mieszkaniu itp. a pozniej eksperymentować. A co do kruszenia chleba myślę,że znaczenie może mieć też to,żeby sól rozpuścić w płynie. Do tej pory zawsze tak robiłam ,ostatnim razem kiedy mi się chleb kruszył ,zapomniałam o soli i sypnęłam już w ostatniej chwili do gotowej masy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Top
Bottom