Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bacca" data-source="post: 1092249" data-attributes="member: 27509"><p>CHLEB </p><p>0,5kg mąki zwykłej </p><p>3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej (ja daję żytnią) </p><p>3/4szklanki mąki orkiszowej </p><p>po 1/2 szklanki siemienia lnianego, słonecznika (lub innych ziaren), płatków owsianych i otrąb pszennych </p><p>sól (w przepisie jest 2 łyżeczki, ja daję ze 2x więcej, bo jest stanowaczo za mało, choć zdrowiej ) </p><p></p><p>Wszystkie te skłądniki wymieszać w misce na sucho </p><p>Dodać zakwas i 3/4l ciepłej wody. Dokładnie wymieszać. </p><p></p><p>Wypedzlować olejem blaszkę (najlepiej taką nieprzywieralną, czarną). Ja wysypuję jeszcze słonecznikiem i siemieniem. Odłożyć dużą łyżkę ciasta do słoiczka (zakwas). Resztę ciasta przełozyć do blaszki. </p><p>Odstawić w ciepłe miejsce na 8h (blaszkę i słoik [niezakręcony]!). Po wyrośnięciu (nie rośnie tak mocno, jak drożdżowe) wstawić blaszkę do piekarnika (ok 180-190oC) na 1,5h. Słoiczek zakręcić i wstawić do lodówki. Zakwas jest dobry do użycia 1,5-3tyg po przyrządzeniu. </p><p></p><p>taki robiłam do tej pory chleb wszystkim bardzo smakował !!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bacca, post: 1092249, member: 27509"] CHLEB 0,5kg mąki zwykłej 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej (ja daję żytnią) 3/4szklanki mąki orkiszowej po 1/2 szklanki siemienia lnianego, słonecznika (lub innych ziaren), płatków owsianych i otrąb pszennych sól (w przepisie jest 2 łyżeczki, ja daję ze 2x więcej, bo jest stanowaczo za mało, choć zdrowiej ) Wszystkie te skłądniki wymieszać w misce na sucho Dodać zakwas i 3/4l ciepłej wody. Dokładnie wymieszać. Wypedzlować olejem blaszkę (najlepiej taką nieprzywieralną, czarną). Ja wysypuję jeszcze słonecznikiem i siemieniem. Odłożyć dużą łyżkę ciasta do słoiczka (zakwas). Resztę ciasta przełozyć do blaszki. Odstawić w ciepłe miejsce na 8h (blaszkę i słoik [niezakręcony]!). Po wyrośnięciu (nie rośnie tak mocno, jak drożdżowe) wstawić blaszkę do piekarnika (ok 180-190oC) na 1,5h. Słoiczek zakręcić i wstawić do lodówki. Zakwas jest dobry do użycia 1,5-3tyg po przyrządzeniu. taki robiłam do tej pory chleb wszystkim bardzo smakował !! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Top
Bottom