Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mirabbelka" data-source="post: 110002" data-attributes="member: 232"><p>z jakiej maki robilas zakwas ?</p><p>czy dodawalas cos oprocz maki i wody ?</p><p>jaka maka dokarmialas ?</p><p>Czy probowalas jakis inny chleb oprocz tego Liski ?</p><p></p><p>Moja rada tymczasowa: </p><p>wyjmij zakwas z lodowki. Odstaw na godzine, dwie. Kiedy bedzie mial temp. pokojowa odlej z niego lyzke - wlej do nowego wymytego sloika. (resztá do zlewu). Do tej lyzki starego zakwasu dodaj 100 g maki najlepiej zytniej (idealem bylaby zytnia chlebowa czyli typ 720 zmieszana z zytnia razowa typ 2000) i 100 ml letniej wody (nie z kranu!). Wymieszaj, zostaw w cieple (moze zamkniety piekarnik ? minimalnie podgrzany do 60 st. na poczatku, potem grzalke wylacz). Mieszaj 2 x dziennie. Jutro dodaj to samo - jesli zacznie babelkowac to znaczy, ze maka dobra i warunki tez.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mirabbelka, post: 110002, member: 232"] z jakiej maki robilas zakwas ? czy dodawalas cos oprocz maki i wody ? jaka maka dokarmialas ? Czy probowalas jakis inny chleb oprocz tego Liski ? Moja rada tymczasowa: wyjmij zakwas z lodowki. Odstaw na godzine, dwie. Kiedy bedzie mial temp. pokojowa odlej z niego lyzke - wlej do nowego wymytego sloika. (resztá do zlewu). Do tej lyzki starego zakwasu dodaj 100 g maki najlepiej zytniej (idealem bylaby zytnia chlebowa czyli typ 720 zmieszana z zytnia razowa typ 2000) i 100 ml letniej wody (nie z kranu!). Wymieszaj, zostaw w cieple (moze zamkniety piekarnik ? minimalnie podgrzany do 60 st. na poczatku, potem grzalke wylacz). Mieszaj 2 x dziennie. Jutro dodaj to samo - jesli zacznie babelkowac to znaczy, ze maka dobra i warunki tez. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Top
Bottom