Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mirabbelka" data-source="post: 110300" data-attributes="member: 232"><p>Czy przeczytalas co p.Pöt pisze na temat zakwasu (patrz moje tlumaczenie) ? Kiedy jest dobry, a kiedy nam sie tylko wydaje, ze sie juz zepsul ???</p><p>Trudno mi stwierdzic czy Twoj zakwas nadaje sie do wyrzucenia, kiedy go nie widzialam. Mnie byloby troche szkoda. Moze sprobuj rownolegle, do starego dodaj lyzke maki i zobacz jak bedzie reagowal i wez lyzke starego zakwasu i dodaj tez troche maki. Porownaj, ktory lepiej reaguje. To widac golym okiem. </p><p> </p><p>A teraz twoje pytania na temat konsystencji zakwasu i ciasta zakwaszonego. Wlasciwie to one nie powinny sie bardzo roznic. Ja przyznam sie, ze nie mierze maki i wody przy dokarmianiu zakwasu, wiec moj ma konsytencje "na oko". Ale juz przy hodowaniu zakwaszonego ciasta do wypieku konkretnego chleba mierze, bo szkoda mi marnowac maki, a z drugiej stroby boje sie, ze nie wystarczy mi go na upieczenie. Przy pieczeniu chleba z maki zytniej te proporcje sa bardzo istotne. Jesli zakwaszonego ciasta bedzie za malo niz w przepisie, to on bedzie ciezki i niewyrosniety.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mirabbelka, post: 110300, member: 232"] Czy przeczytalas co p.Pöt pisze na temat zakwasu (patrz moje tlumaczenie) ? Kiedy jest dobry, a kiedy nam sie tylko wydaje, ze sie juz zepsul ??? Trudno mi stwierdzic czy Twoj zakwas nadaje sie do wyrzucenia, kiedy go nie widzialam. Mnie byloby troche szkoda. Moze sprobuj rownolegle, do starego dodaj lyzke maki i zobacz jak bedzie reagowal i wez lyzke starego zakwasu i dodaj tez troche maki. Porownaj, ktory lepiej reaguje. To widac golym okiem. A teraz twoje pytania na temat konsystencji zakwasu i ciasta zakwaszonego. Wlasciwie to one nie powinny sie bardzo roznic. Ja przyznam sie, ze nie mierze maki i wody przy dokarmianiu zakwasu, wiec moj ma konsytencje "na oko". Ale juz przy hodowaniu zakwaszonego ciasta do wypieku konkretnego chleba mierze, bo szkoda mi marnowac maki, a z drugiej stroby boje sie, ze nie wystarczy mi go na upieczenie. Przy pieczeniu chleba z maki zytniej te proporcje sa bardzo istotne. Jesli zakwaszonego ciasta bedzie za malo niz w przepisie, to on bedzie ciezki i niewyrosniety. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Top
Bottom