Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="weerka" data-source="post: 1109010" data-attributes="member: 15547"><p>Agunia ale nie zostawiaj Staruszka o głodzie,bo padnie!!!</p><p>Trzeba go dokarmić co jakieś 10 dni ,bo inaczej padnie i nie wstanie.</p><p>A najlepiej się zakwas wzmacnia tak jak już Dziunia pisała,kiedy się go zużywa niemal w całości,zostawiając 2-3 łyżki i to dokarmiając na nowo mąką i wodą.</p><p>Jeśli chcesz się asekurować,to na papierze do pieczenia rozsmaruj Staruszka,wysusz go,pokrusz i odstaw w ciemne miejsce w słoiczku na tak długo ile dusza zapragnie.</p><p>A kiedy będziesz potrzebowała zalejesz go ciepłą wodą ,dodasz mąki ze 2 łyżki i ożyje na nowo.</p><p></p><p>A jeśli zakwas masz mocny,bo ktoś go już długo prowadził,100g zakwasu spokojnie wyprodukuje Ci 800 g zaczynu ,nawet przez jedną noc.</p><p>Po prostu wieczorem wlewasz do michy 100 g (ok pół szklanki 200 mililitrowej ) zakwasu,dodajesz 400g.mąki,400g wody odstawiasz w ciepłe miejsce i rano masz 800g ciasta zakwaszonego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="weerka, post: 1109010, member: 15547"] Agunia ale nie zostawiaj Staruszka o głodzie,bo padnie!!! Trzeba go dokarmić co jakieś 10 dni ,bo inaczej padnie i nie wstanie. A najlepiej się zakwas wzmacnia tak jak już Dziunia pisała,kiedy się go zużywa niemal w całości,zostawiając 2-3 łyżki i to dokarmiając na nowo mąką i wodą. Jeśli chcesz się asekurować,to na papierze do pieczenia rozsmaruj Staruszka,wysusz go,pokrusz i odstaw w ciemne miejsce w słoiczku na tak długo ile dusza zapragnie. A kiedy będziesz potrzebowała zalejesz go ciepłą wodą ,dodasz mąki ze 2 łyżki i ożyje na nowo. A jeśli zakwas masz mocny,bo ktoś go już długo prowadził,100g zakwasu spokojnie wyprodukuje Ci 800 g zaczynu ,nawet przez jedną noc. Po prostu wieczorem wlewasz do michy 100 g (ok pół szklanki 200 mililitrowej ) zakwasu,dodajesz 400g.mąki,400g wody odstawiasz w ciepłe miejsce i rano masz 800g ciasta zakwaszonego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Top
Bottom