Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="neteczka" data-source="post: 1169250" data-attributes="member: 33425"><p>Mirabelko rozjaśnij mi jeszcze jedną sprawę dotyczącą zakwasu.</p><p>Zrobiłam dziś delikatny chleb mleczny i wszystkim tak smakował że domagają się go codzienne ostatecznie co drugi dzień.</p><p>Do tego chleba idzie cała szklanka zakwasu i do częstych wypieków to duuużo go będę potrzebowała.Czy jeżeli wieczorem zmieszam 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego z mąką pszenną i wodą tak aby uzyskać konsystencję zakwasu o pojemności szklanki(to będzie taki zaczyn)i zostawię to na noc to czy będę mogła rano wykorzystać ten zaczyn-zakwas do tego chleba mlecznego.Bo z tego co wyszperałam na forum to zakwas=zaczyn.Czy te 2 łyżki zakwasu aktywnego wystarczą do uzyskania szklanki,czy trzeba dać więcej???</p><p>Pozdrawiam serdecznie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="neteczka, post: 1169250, member: 33425"] Mirabelko rozjaśnij mi jeszcze jedną sprawę dotyczącą zakwasu. Zrobiłam dziś delikatny chleb mleczny i wszystkim tak smakował że domagają się go codzienne ostatecznie co drugi dzień. Do tego chleba idzie cała szklanka zakwasu i do częstych wypieków to duuużo go będę potrzebowała.Czy jeżeli wieczorem zmieszam 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego z mąką pszenną i wodą tak aby uzyskać konsystencję zakwasu o pojemności szklanki(to będzie taki zaczyn)i zostawię to na noc to czy będę mogła rano wykorzystać ten zaczyn-zakwas do tego chleba mlecznego.Bo z tego co wyszperałam na forum to zakwas=zaczyn.Czy te 2 łyżki zakwasu aktywnego wystarczą do uzyskania szklanki,czy trzeba dać więcej??? Pozdrawiam serdecznie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Bottom