Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="hazo" data-source="post: 1179722" data-attributes="member: 956"><p>Nigdy nie miałam w mieszkaniu/domu temperatury wyższej niż 21-22 stopnie. Poza okresem letnich upałów, oczywiscie. Zazwyczaj nie przekracza 20 stopni, a zakwas mam już bez przerwy od 2005 roku. Przyznaję,że w początkowej fazie (około 10 dni) mieszkał w okolicy kaloryfera. Robiłam wg sposobu Bajaderki podanego w przepisie na <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=5314&hl=dunski" target="_blank"><strong>chleb duński</strong> </a>. Używam tylko wody butelkowanej nałęczowianka i mąki żytniej 2000, ale zaczynałam z mąką żytnią 720. Potem zorientowałam się, że jednak lepiej mu smakuje mąka razowa. W pierwszym roku starałam się go przynajmniej raz dziennie energicznie zamieszać jeśli akurat nie dokarmiałam. Teraz piekę rzadziej i nie przeszkadza mu, że zapominam o nim nawet na kilka tygodni. Po pierwszym użyciu do chleba mieszka w lodówce. </p><p>Nie zrażaj się i próbuj dalej.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="hazo, post: 1179722, member: 956"] Nigdy nie miałam w mieszkaniu/domu temperatury wyższej niż 21-22 stopnie. Poza okresem letnich upałów, oczywiscie. Zazwyczaj nie przekracza 20 stopni, a zakwas mam już bez przerwy od 2005 roku. Przyznaję,że w początkowej fazie (około 10 dni) mieszkał w okolicy kaloryfera. Robiłam wg sposobu Bajaderki podanego w przepisie na [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=5314&hl=dunski"][B]chleb duński[/B] [/URL]. Używam tylko wody butelkowanej nałęczowianka i mąki żytniej 2000, ale zaczynałam z mąką żytnią 720. Potem zorientowałam się, że jednak lepiej mu smakuje mąka razowa. W pierwszym roku starałam się go przynajmniej raz dziennie energicznie zamieszać jeśli akurat nie dokarmiałam. Teraz piekę rzadziej i nie przeszkadza mu, że zapominam o nim nawet na kilka tygodni. Po pierwszym użyciu do chleba mieszka w lodówce. Nie zrażaj się i próbuj dalej. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Top
Bottom