Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kicior" data-source="post: 1180588" data-attributes="member: 33674"><p>Hodowcom zakwasu, którym się nie wiedzie proponuję przez pierwsze 4 dni hodowli dodawać mąkę razową i sok ananasowy zamiast wody. Znacznie przyspiesza to proces fermentacji. Jeśli ktoś chce poczytać to Debra Wink opublikowała artykuł pod tytułem &quot;The Pineapple Juice Solution&quot; (The Bread Bakers Guild of America, Vol. 16, Issue 2, June 2008). Ogólnie chodzi o to, że sok ananasowy wstępnie odpowiednio zakwasza środowisko hodowli co ułatwia osiedlanie się bakteriom kwasu mlekowego, a utrudnia życie bakteriom konkurującym. Oczywiście dalej prowadzimy zakwas tylko na mące i wodzie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kicior, post: 1180588, member: 33674"] Hodowcom zakwasu, którym się nie wiedzie proponuję przez pierwsze 4 dni hodowli dodawać mąkę razową i sok ananasowy zamiast wody. Znacznie przyspiesza to proces fermentacji. Jeśli ktoś chce poczytać to Debra Wink opublikowała artykuł pod tytułem "The Pineapple Juice Solution" (The Bread Bakers Guild of America, Vol. 16, Issue 2, June 2008). Ogólnie chodzi o to, że sok ananasowy wstępnie odpowiednio zakwasza środowisko hodowli co ułatwia osiedlanie się bakteriom kwasu mlekowego, a utrudnia życie bakteriom konkurującym. Oczywiście dalej prowadzimy zakwas tylko na mące i wodzie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Top
Bottom