Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 1225122" data-attributes="member: 151"><p>Szmatka powinna byc też w misce, inaczej na 99,99% chleb zawsze się przyklei. Możesz go wyrastać w misce ale koniecznie włóż najpierw szmatkę, potem oprósz ją mąką ziemniaczaną i wtedy włóż chleb, wszystko włóż do dużej reklamówki, wdmuchaj w nią tyle powietrza ile Ci się uda i szybko zamknij. Zamiast miski lepiej sprawdzi się durszlak, wtedy chleb nie &quot;zaparzy&quot; się od spodu.</p><p>Zostawienie na docelowej blaszce to nie jest dobry pomysł. Tę blachę trzeba rozgrzać i na rozgrzaną wykładac chleb, blachy z wyrośniętym chlebem nie rozgrzejesz wcześniej. Poza tym pozostawiony na blasze bez żadnego podparcia rozejdzie się na boki, jeśli już miałby wyrastać na blacie, to robi się takie wsporniki ze sztywnych ściereczek złozonych w rulony ale i tak wszystko trzeba nakryc folią, żeby nie wysychało.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 1225122, member: 151"] Szmatka powinna byc też w misce, inaczej na 99,99% chleb zawsze się przyklei. Możesz go wyrastać w misce ale koniecznie włóż najpierw szmatkę, potem oprósz ją mąką ziemniaczaną i wtedy włóż chleb, wszystko włóż do dużej reklamówki, wdmuchaj w nią tyle powietrza ile Ci się uda i szybko zamknij. Zamiast miski lepiej sprawdzi się durszlak, wtedy chleb nie "zaparzy" się od spodu. Zostawienie na docelowej blaszce to nie jest dobry pomysł. Tę blachę trzeba rozgrzać i na rozgrzaną wykładac chleb, blachy z wyrośniętym chlebem nie rozgrzejesz wcześniej. Poza tym pozostawiony na blasze bez żadnego podparcia rozejdzie się na boki, jeśli już miałby wyrastać na blacie, to robi się takie wsporniki ze sztywnych ściereczek złozonych w rulony ale i tak wszystko trzeba nakryc folią, żeby nie wysychało. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Top
Bottom