Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="SAga" data-source="post: 1490369" data-attributes="member: 39857"><p>Witam , mam nowo nastawiony mój pierwszy zakwas żytni na chlebek ... w związku z tym mam kilka pyta (być może już się tu takie pojawiały .). Mam nadzieje , że ktoś udzieli mi odpowiedzi ..niestety nie doczytałam wcześniej i zrobiłam zakwas z mąki żytniej żurkowej typ.1400 (taka kupiłam w sklepie )Ale chyba wyszedł dobrze , przez pierwsze dni ładnie rósł później sie uspokoił i tylko bąbelkował .</p><p>Dzisiaj ma 6 dzień włożyłam słoik do lodówki , chciałabym już na święta użyć go do wypieku chleba tj. w poniedziałek , czy ma szansę taki młody udźwignąć ciasto? oczywiście z pomocą odrobiny drożdży ? Chciałabym upiec chleb mieszany ..... kilka dni temu upiekłam chlebek pszenny z ziemniakami z forumowego przepisu na samych drożdżach , bo chciałam wypróbować kamień w piekarniku </p><p>iiiii ... udał się , wyszedł pyszny , pięknie się upiekł , nie popękał czego się obawiałam ...a więc pierwsze koty za płoty ... ale z zakwasem to już dla mnie większa szkoła jazdy .</p><p>A i jeszcze mam jedno pytanie , bo mam mąkę żytnią z młyna (używam jej na żurek - jest biała ).. ..co roku jesienią jedziemy do pobliskiego młyna i wymieniamy swoje zboże za mąkę , ale nie mam pojęcia jakie typy tej mąki z młyna mogą być ... ktoś się orientuje ? Czy młynarz będzie wiedział ? Czy z takiego wiejskiego młyna da się to jakoś określić ? </p><p>Pozdrawiam wszystkich domowych piekarzy ... wkręciły mnie na całego Wasze wypieki , które tu podglądam .</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="SAga, post: 1490369, member: 39857"] Witam , mam nowo nastawiony mój pierwszy zakwas żytni na chlebek ... w związku z tym mam kilka pyta (być może już się tu takie pojawiały .). Mam nadzieje , że ktoś udzieli mi odpowiedzi ..niestety nie doczytałam wcześniej i zrobiłam zakwas z mąki żytniej żurkowej typ.1400 (taka kupiłam w sklepie )Ale chyba wyszedł dobrze , przez pierwsze dni ładnie rósł później sie uspokoił i tylko bąbelkował . Dzisiaj ma 6 dzień włożyłam słoik do lodówki , chciałabym już na święta użyć go do wypieku chleba tj. w poniedziałek , czy ma szansę taki młody udźwignąć ciasto? oczywiście z pomocą odrobiny drożdży ? Chciałabym upiec chleb mieszany ..... kilka dni temu upiekłam chlebek pszenny z ziemniakami z forumowego przepisu na samych drożdżach , bo chciałam wypróbować kamień w piekarniku iiiii ... udał się , wyszedł pyszny , pięknie się upiekł , nie popękał czego się obawiałam ...a więc pierwsze koty za płoty ... ale z zakwasem to już dla mnie większa szkoła jazdy . A i jeszcze mam jedno pytanie , bo mam mąkę żytnią z młyna (używam jej na żurek - jest biała ).. ..co roku jesienią jedziemy do pobliskiego młyna i wymieniamy swoje zboże za mąkę , ale nie mam pojęcia jakie typy tej mąki z młyna mogą być ... ktoś się orientuje ? Czy młynarz będzie wiedział ? Czy z takiego wiejskiego młyna da się to jakoś określić ? Pozdrawiam wszystkich domowych piekarzy ... wkręciły mnie na całego Wasze wypieki , które tu podglądam . [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Bottom