Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Malgosimi" data-source="post: 259170" data-attributes="member: 231"><p>marcelino, ja też miałam taki etap niedawno - ale juz przyrasta jak wariat. Po prostu trochę mu się przysneło zimowym snem</p><p></p><p></p><p>naprawdę warto go drastycznie odświeżyć</p><p><a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=12167&highlight=zakwas" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...ighlight=zakwas</a></p><p></p><p>bo:</p><p></p><p></p><p>CYTATZakwas fermentując sobie radośnie, wyżera wszystko to, co z mąki wyzreć może - i jesli jest niemrawy - to znaczy że już nie ma czego ,,przetwarzać'. Dlatego właśnie zawsze nalezy dokarmiać zakwas tak, żeby co najmniej go podwoić (i to podwojenie ma być w momencie dokarmienia, a nie jak on zabąbluje!), a kiedy urośnie, natychmiast schować do lodówki, zeby spowolnić cały proces ( może, żeby obrazowo to opisać: wypobraźcie sobie węża, ktory zjada się od ogona, a w miejscu, które zje pozostawia same łuski. Jesli wąż zje się az do glowy - to choć łuski nadal zostają, nalezy je wyrzucić [odlac zakwas] i na nowo głowę nakarmić)</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Malgosimi, post: 259170, member: 231"] marcelino, ja też miałam taki etap niedawno - ale juz przyrasta jak wariat. Po prostu trochę mu się przysneło zimowym snem naprawdę warto go drastycznie odświeżyć [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=12167&highlight=zakwas"]https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...ighlight=zakwas[/URL] bo: CYTATZakwas fermentując sobie radośnie, wyżera wszystko to, co z mąki wyzreć może - i jesli jest niemrawy - to znaczy że już nie ma czego ,,przetwarzać'. Dlatego właśnie zawsze nalezy dokarmiać zakwas tak, żeby co najmniej go podwoić (i to podwojenie ma być w momencie dokarmienia, a nie jak on zabąbluje!), a kiedy urośnie, natychmiast schować do lodówki, zeby spowolnić cały proces ( może, żeby obrazowo to opisać: wypobraźcie sobie węża, ktory zjada się od ogona, a w miejscu, które zje pozostawia same łuski. Jesli wąż zje się az do glowy - to choć łuski nadal zostają, nalezy je wyrzucić [odlac zakwas] i na nowo głowę nakarmić) [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Top
Bottom