Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Piegus" data-source="post: 269583" data-attributes="member: 1577"><p>Dziękuję Dziunia za radę. Jeszcze go przetrzymam i zobaczę. </p><p>A tak dla uściślenia, to potwierdźcie, czy dobrze rozumiem wszystkie etapy:</p><p>1. robienie zakwasu (przez 4-5 dni dosypujemy 100 g mąki Typ powyżej 700 i tyle samo ciepłej wody i trzymamy w cieple);</p><p>2. jeśli chcemy piec chleb to zakwas dokarmiamy ( metodą 3-fazową w proporcjach tak jak wyżej). Jeśli natomiast nie chcemy piec przez kilka następnych dni, to chowamy zakwas do lodówki. To, co wyjdzie po dokarmieniu nazywamy zaczynem lub ciastem chlebowym (?) i zanim weźmiemy się za pieczenie z tego chleba, to trzeba trochę odłożyć (ale nie pamiętam, jak trochę), jako zaczątek do nowego zakwasu;</p><p>3. pieczemy chleb dodając do odpowiedniej ilości zaczynu (np. na 500 g mąki- 30-50 g zaczynu), mąkę, wodę, sól itd., odpowiednio mieszamy, odczekujemy i pieczemy.</p><p>Czy tak to powinno wyglądać, czy coś pomieszałam ?</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Piegus, post: 269583, member: 1577"] Dziękuję Dziunia za radę. Jeszcze go przetrzymam i zobaczę. A tak dla uściślenia, to potwierdźcie, czy dobrze rozumiem wszystkie etapy: 1. robienie zakwasu (przez 4-5 dni dosypujemy 100 g mąki Typ powyżej 700 i tyle samo ciepłej wody i trzymamy w cieple); 2. jeśli chcemy piec chleb to zakwas dokarmiamy ( metodą 3-fazową w proporcjach tak jak wyżej). Jeśli natomiast nie chcemy piec przez kilka następnych dni, to chowamy zakwas do lodówki. To, co wyjdzie po dokarmieniu nazywamy zaczynem lub ciastem chlebowym (?) i zanim weźmiemy się za pieczenie z tego chleba, to trzeba trochę odłożyć (ale nie pamiętam, jak trochę), jako zaczątek do nowego zakwasu; 3. pieczemy chleb dodając do odpowiedniej ilości zaczynu (np. na 500 g mąki- 30-50 g zaczynu), mąkę, wodę, sól itd., odpowiednio mieszamy, odczekujemy i pieczemy. Czy tak to powinno wyglądać, czy coś pomieszałam ? [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Top
Bottom