Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mirabbelka" data-source="post: 270937" data-attributes="member: 232"><p>jesli go prowadzisz od 5 dni to jest on wlasciwie w dobrej formie i po dodaniu jak napisalam wyzej paru lyzek maki i wody po 4-5 godz bedzie gotowy do pieczenia. Troche jednak za duzo tego zakwasu (1,5 litra !), najlepiej zwaz go i oblicz ile potrzeba Ci ciasta zakwaszonego do polowy chleba, a reszte schowaj do lodowki na przyszle wypieki.</p><p></p><p>wymieszanie w maszynie jak najbardziej, na poczatek dolewaj umiarkowanie plyny, ale na wszelki wypadek zrob ciasto troche rzadsze i nie formuj bochenka, tylko po odpoczynku jak przewiduje receptura, wyloz go do formy wysmarowanej olejem i obsypanej otrebami lub maka. Tortownicy nie polecam, ze wzgledu na ksztalt, moze raczej keksowka ? pamietaj o przykryciu chleba folia natluszczona olejem (zeby nie przywarla) kiedy bedzie wyrastal.</p><p> </p><p>Termoobiegu nie wlaczaj, tylko gora-dol. </p><p></p><p>Maka pszenna 650 moze byc oczywiscie.</p><p></p><p>Chleby bochenkowe zostaw sobie na troche pozniej, jak juz dojdziesz do wprawy, jesli chodzi o konsystencje ciasta. Zacznij od foremki.</p><p></p><p>Powodzenia</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mirabbelka, post: 270937, member: 232"] jesli go prowadzisz od 5 dni to jest on wlasciwie w dobrej formie i po dodaniu jak napisalam wyzej paru lyzek maki i wody po 4-5 godz bedzie gotowy do pieczenia. Troche jednak za duzo tego zakwasu (1,5 litra !), najlepiej zwaz go i oblicz ile potrzeba Ci ciasta zakwaszonego do polowy chleba, a reszte schowaj do lodowki na przyszle wypieki. wymieszanie w maszynie jak najbardziej, na poczatek dolewaj umiarkowanie plyny, ale na wszelki wypadek zrob ciasto troche rzadsze i nie formuj bochenka, tylko po odpoczynku jak przewiduje receptura, wyloz go do formy wysmarowanej olejem i obsypanej otrebami lub maka. Tortownicy nie polecam, ze wzgledu na ksztalt, moze raczej keksowka ? pamietaj o przykryciu chleba folia natluszczona olejem (zeby nie przywarla) kiedy bedzie wyrastal. Termoobiegu nie wlaczaj, tylko gora-dol. Maka pszenna 650 moze byc oczywiscie. Chleby bochenkowe zostaw sobie na troche pozniej, jak juz dojdziesz do wprawy, jesli chodzi o konsystencje ciasta. Zacznij od foremki. Powodzenia [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Top
Bottom