Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="bietka" data-source="post: 271316" data-attributes="member: 1428"><p>Te pierwsze chleby tez mi się śniły.Nastawiłam nocny do lodówki i o 2 w nocy już do niej zaglądałam czy rośnie a o 5 już piekłam.Teraz bez emocji.Jak potem będziesz robiła ciast zakwaszone to najważniejsza jest ostatnia faza,aby ciasto nie opadło-u mnie to ok 3 godz.Potem wszystko do maszyny na ok 1.25 lekko wyrobię i do keksówki na ok 2 godz rośnięcia.Zawsze pomagam sobie budzikiem by nie przegapić etapów.Przez ostatnie dni jestem bardziej zajęta i robię ciasto metodą 1 fazową-dzisiaj zrobiłam chleb i ponownie wymieszałam z pozostałym zakwasem mąkę z wodą na jutro.Gdy nie mam czasu na dłuższe wyrastanie dodaję jeszcze małą grudkę/wielkości 1 grosza/drożdzy i wówczas wyrastanie trwa z 50 minut-ale to wyjątkowo.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="bietka, post: 271316, member: 1428"] Te pierwsze chleby tez mi się śniły.Nastawiłam nocny do lodówki i o 2 w nocy już do niej zaglądałam czy rośnie a o 5 już piekłam.Teraz bez emocji.Jak potem będziesz robiła ciast zakwaszone to najważniejsza jest ostatnia faza,aby ciasto nie opadło-u mnie to ok 3 godz.Potem wszystko do maszyny na ok 1.25 lekko wyrobię i do keksówki na ok 2 godz rośnięcia.Zawsze pomagam sobie budzikiem by nie przegapić etapów.Przez ostatnie dni jestem bardziej zajęta i robię ciasto metodą 1 fazową-dzisiaj zrobiłam chleb i ponownie wymieszałam z pozostałym zakwasem mąkę z wodą na jutro.Gdy nie mam czasu na dłuższe wyrastanie dodaję jeszcze małą grudkę/wielkości 1 grosza/drożdzy i wówczas wyrastanie trwa z 50 minut-ale to wyjątkowo. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Top
Bottom