Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 297253" data-attributes="member: 151"><p>W ogóle to u mnie to wygląda dokładnie tak:</p><p>-8 rano-wyjmuję resztki zakwasu z lodówki ok.50-100 g i dokladam do niego 200 g maki i ok.230 g wody,mieszam,nakrywam podziurkowaną folią i odstawiam w ciepłe miejsce</p><p>-13-14 ciasto juz zazwyczaj podwaja swoją objętość więc odkładam nadmiar do słoika z zakwasem(uzywam 400 g ciasta)i dodaję resztę składników chlebowych,miksuję,wkładam do keksówki,keksówkę wkładam do reklamówki(robię taki 'balon' u góry żeby się chleb nie przykleił do folii) i stawiam w spokojne miejsce ale już nie tak ciepłe jak ciasto poprzednio.</p><p>-17-19 piekę chleb</p><p>Czasem to wszystko się przesuwa w czasie bo wszystko wolniej(albo szybciej) rośnie ale nigdy nie było tak żebym musiała czekac aż chleb urośnie do późnego wieczoru.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 297253, member: 151"] W ogóle to u mnie to wygląda dokładnie tak: -8 rano-wyjmuję resztki zakwasu z lodówki ok.50-100 g i dokladam do niego 200 g maki i ok.230 g wody,mieszam,nakrywam podziurkowaną folią i odstawiam w ciepłe miejsce -13-14 ciasto juz zazwyczaj podwaja swoją objętość więc odkładam nadmiar do słoika z zakwasem(uzywam 400 g ciasta)i dodaję resztę składników chlebowych,miksuję,wkładam do keksówki,keksówkę wkładam do reklamówki(robię taki 'balon' u góry żeby się chleb nie przykleił do folii) i stawiam w spokojne miejsce ale już nie tak ciepłe jak ciasto poprzednio. -17-19 piekę chleb Czasem to wszystko się przesuwa w czasie bo wszystko wolniej(albo szybciej) rośnie ale nigdy nie było tak żebym musiała czekac aż chleb urośnie do późnego wieczoru. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Top
Bottom