Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="bietka" data-source="post: 380903" data-attributes="member: 1428"><p>Miałam takie same dylematy.Ja robie tak-w lodówce w słoiku stoi zakwas,który dokarmiam 1 na tydz.W drugim słoiku mam ciasto zakwaszone-tzn.z zakwasu biorę 3-4 łzki zakwasu dodaję do niego ok5 łzek mąki żytniej i ciepłej wody do konsystencji ciasta racuchowego okpoł kubka 300ml.Ok 22-23mieszan je i stawiam w cieple /na akwarium/rano dodaję taka samą porcję maki i wody i po ok 3 godz/kiedy podwoi sięilość ciasta zakwaszonego-nie może opadać/mieszam chleb.Gdy piekłam codziennie to zostawiałam te 3-4 łyżki ciasta zakwaszonego do następnego dnia do wieczora do ponownego miesznania ale teraz piekę co 2,3 dni i chowam je do lodówki.Od czasu do czasu muję słoik i od nowa robię ciasto.Tak więc mam 2 słoik1 z zakwasem/na wszelki wypadek gdyby pojawiła sie pleśń/2 z ciastem zakwaszonym.Jak mam czas to robię ciasto mietodą 3 stopniową/Mirabbelki/a czasami 1 stopniową-do 4 łzek zakwasu dodaję ok 10 lżek mąki i 300ml wody stawiam to w ciepełku i po ok 3 godz mam ciasto zakwaszone.Dodaję np 500 g maki chlebowej 650 150 maki zytniej 2000 lub graham i wody na oko ok 300ml,ziemniaki,sol cukru łzeczkę i oleju.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="bietka, post: 380903, member: 1428"] Miałam takie same dylematy.Ja robie tak-w lodówce w słoiku stoi zakwas,który dokarmiam 1 na tydz.W drugim słoiku mam ciasto zakwaszone-tzn.z zakwasu biorę 3-4 łzki zakwasu dodaję do niego ok5 łzek mąki żytniej i ciepłej wody do konsystencji ciasta racuchowego okpoł kubka 300ml.Ok 22-23mieszan je i stawiam w cieple /na akwarium/rano dodaję taka samą porcję maki i wody i po ok 3 godz/kiedy podwoi sięilość ciasta zakwaszonego-nie może opadać/mieszam chleb.Gdy piekłam codziennie to zostawiałam te 3-4 łyżki ciasta zakwaszonego do następnego dnia do wieczora do ponownego miesznania ale teraz piekę co 2,3 dni i chowam je do lodówki.Od czasu do czasu muję słoik i od nowa robię ciasto.Tak więc mam 2 słoik1 z zakwasem/na wszelki wypadek gdyby pojawiła sie pleśń/2 z ciastem zakwaszonym.Jak mam czas to robię ciasto mietodą 3 stopniową/Mirabbelki/a czasami 1 stopniową-do 4 łzek zakwasu dodaję ok 10 lżek mąki i 300ml wody stawiam to w ciepełku i po ok 3 godz mam ciasto zakwaszone.Dodaję np 500 g maki chlebowej 650 150 maki zytniej 2000 lub graham i wody na oko ok 300ml,ziemniaki,sol cukru łzeczkę i oleju. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Bottom