Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="hazo" data-source="post: 393331" data-attributes="member: 956"><p>Ja robię wg wskazówek wyczytanych kiedyś na forum: na około 330 g ciasta zakwaszonego wieczorem do 65-70 g zakwasu dokarmionego rano i nie wstawionego do lodówki dodaję 65-70 g mąki żytniej 720 i 65-70 g letniej wody. Zaklejam miskę folią i odstawiam na około 3 godziny w temp. 26-28 stopni (ja stawiam na parapet nad kaloryferem). Potem w temperaturze pokojowej do rana. Rano dodaję znów 65 g mąki żytniej 720 i 65 g letniej wody. Mieszam i odstawiam do popołudnia w temp. 18-22 stopnie. Po południu piekę chleb. Ten sposób u mnie się sprawdził np. na chlebie żytnim z ziemniakami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="hazo, post: 393331, member: 956"] Ja robię wg wskazówek wyczytanych kiedyś na forum: na około 330 g ciasta zakwaszonego wieczorem do 65-70 g zakwasu dokarmionego rano i nie wstawionego do lodówki dodaję 65-70 g mąki żytniej 720 i 65-70 g letniej wody. Zaklejam miskę folią i odstawiam na około 3 godziny w temp. 26-28 stopni (ja stawiam na parapet nad kaloryferem). Potem w temperaturze pokojowej do rana. Rano dodaję znów 65 g mąki żytniej 720 i 65 g letniej wody. Mieszam i odstawiam do popołudnia w temp. 18-22 stopnie. Po południu piekę chleb. Ten sposób u mnie się sprawdził np. na chlebie żytnim z ziemniakami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Top
Bottom