Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 441406" data-attributes="member: 1142"><p>Acha, i jeszcze nie rozumiem o co ci chodzi z tym przesiewaniem maki i pytaniami &quot;czy to juz jest chlebowa&quot;....</p><p>jesli przesiejesz make zytnia z pelnego przemialu i uda Ci sie odseparowac wiekszosc otrab...wtedy bedziesz mial make zytnia jasna lub &quot;light&quot;...kazda z nich nadaje sie do produkcju chleba...chleby z maki zytniej (jasnej/ciemnej) i na zytnim zakwasie (lub ciescie zakwaszonym) sa chlebami ciemnymi i ciezkimi (z jasnej jasniejsze, z ciemnej ciemniejsze)...zytnia maka po dodaniu plynu jest lepka, a zakwas, ciasto zakwaszone, zytnie ciasto chlebowe...dosc luzne...czesto piecze sie takie chleby w foremkach...</p><p>dlatego tez czesto uzywa sie mieszanki zytniej z pszenna...(patrz mirabbelki codzienny) w roznych proporcjach i z roznych mak...</p><p>jako sposob proponuje prowadzenie chlebowego dziennika i opisywanie w nim swoich poczynan...mimo, ze pieke od lat przy - wszelkich modyfikacjach zapisuje to co robie...</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 441406, member: 1142"] Acha, i jeszcze nie rozumiem o co ci chodzi z tym przesiewaniem maki i pytaniami "czy to juz jest chlebowa".... jesli przesiejesz make zytnia z pelnego przemialu i uda Ci sie odseparowac wiekszosc otrab...wtedy bedziesz mial make zytnia jasna lub "light"...kazda z nich nadaje sie do produkcju chleba...chleby z maki zytniej (jasnej/ciemnej) i na zytnim zakwasie (lub ciescie zakwaszonym) sa chlebami ciemnymi i ciezkimi (z jasnej jasniejsze, z ciemnej ciemniejsze)...zytnia maka po dodaniu plynu jest lepka, a zakwas, ciasto zakwaszone, zytnie ciasto chlebowe...dosc luzne...czesto piecze sie takie chleby w foremkach... dlatego tez czesto uzywa sie mieszanki zytniej z pszenna...(patrz mirabbelki codzienny) w roznych proporcjach i z roznych mak... jako sposob proponuje prowadzenie chlebowego dziennika i opisywanie w nim swoich poczynan...mimo, ze pieke od lat przy - wszelkich modyfikacjach zapisuje to co robie... [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Top
Bottom