Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mirabbelka" data-source="post: 446771" data-attributes="member: 232"><p>to wszystko jest zalezne od przepisu. </p><p>Jesli chodzi o te paluchy, to one na pewno nie wyjda na zakwasie wyjetym z lodowki i ocieplonym. Musi to byc swiezo wyprowadzony zaczyn/ciasto zakwaszone z malenkiej ilosci zakwasu. </p><p>Autor przepisu poleca nawet przy tego typu drobnych wypiekach robienie ciasta zakwaszonego metoda wyrzucania polowy na poszczegolnych etapach zeby go wzmocnic, </p><p>wyglada to mniej wiecej tak: dodajesz 100g maki i 100g wody, po kilku godzinach po przefermentowaniu wyrzucasz 100 g tej mieszanki i znowu dodajesz swieza porcje.</p><p>Po dodaniu swiezej maki zakwas sie bardzo wzmacnia, a stary nie ma takiej sily. Robi sie tak, zeby buleczki byly rzeczywiscie pulchne. Z chlebem nie ma takiego problemu. </p><p></p><p>Dlatego jesli sie nie ma dobrego ciasta zakwaszonego konieczny jest maly dodatek drozdzy.</p><p></p><p>Kieruj sie tym co napisane jest w przepisie, jesli ktos wyprobowal w swoim przepisie ze wychodzi na zakwasie, to spokojnie mozesz tez tak zrobic.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mirabbelka, post: 446771, member: 232"] to wszystko jest zalezne od przepisu. Jesli chodzi o te paluchy, to one na pewno nie wyjda na zakwasie wyjetym z lodowki i ocieplonym. Musi to byc swiezo wyprowadzony zaczyn/ciasto zakwaszone z malenkiej ilosci zakwasu. Autor przepisu poleca nawet przy tego typu drobnych wypiekach robienie ciasta zakwaszonego metoda wyrzucania polowy na poszczegolnych etapach zeby go wzmocnic, wyglada to mniej wiecej tak: dodajesz 100g maki i 100g wody, po kilku godzinach po przefermentowaniu wyrzucasz 100 g tej mieszanki i znowu dodajesz swieza porcje. Po dodaniu swiezej maki zakwas sie bardzo wzmacnia, a stary nie ma takiej sily. Robi sie tak, zeby buleczki byly rzeczywiscie pulchne. Z chlebem nie ma takiego problemu. Dlatego jesli sie nie ma dobrego ciasta zakwaszonego konieczny jest maly dodatek drozdzy. Kieruj sie tym co napisane jest w przepisie, jesli ktos wyprobowal w swoim przepisie ze wychodzi na zakwasie, to spokojnie mozesz tez tak zrobic. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Top
Bottom