Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="villanelle" data-source="post: 449287" data-attributes="member: 1300"><p>Jutro zbliża się termin dokarmienia zakwasu. Czy mam go zachować w całości i dać trochę mąki, czy może wyrzucić część (narazie mam go niewiele, ale nie zrobiłam z niego zaczątka tylko zostawiłam około szklanki)?</p><p></p><p>Jak postępować, żeby mieć na bierząco tyle zakwasu, żeby starczyło na nagle zaplanowane pieczenie chleba? Nie mówię tu o pieczeniu w ten sam dzień, ale np. zrobić część wieczorej a następnego dnia resztę. Wtedy nie mam czasu na dokarmianie zawkasu, aby zwiększyć jego ilość. </p><p></p><p>I jeszcze jedno: </p><p></p><p>Czy ważne jest wyciągnięcie zakwasu, żeby się ogrzał zanim się go doda do ciasta? Jeśli tak to o ile wcześniej i czy należy go wtedy dokarmić?</p><p></p><p>Z góry dziękuję i przepraszam za zasypywanie tyloma pytaniami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="villanelle, post: 449287, member: 1300"] Jutro zbliża się termin dokarmienia zakwasu. Czy mam go zachować w całości i dać trochę mąki, czy może wyrzucić część (narazie mam go niewiele, ale nie zrobiłam z niego zaczątka tylko zostawiłam około szklanki)? Jak postępować, żeby mieć na bierząco tyle zakwasu, żeby starczyło na nagle zaplanowane pieczenie chleba? Nie mówię tu o pieczeniu w ten sam dzień, ale np. zrobić część wieczorej a następnego dnia resztę. Wtedy nie mam czasu na dokarmianie zawkasu, aby zwiększyć jego ilość. I jeszcze jedno: Czy ważne jest wyciągnięcie zakwasu, żeby się ogrzał zanim się go doda do ciasta? Jeśli tak to o ile wcześniej i czy należy go wtedy dokarmić? Z góry dziękuję i przepraszam za zasypywanie tyloma pytaniami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Bottom