Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="pinkink" data-source="post: 452554" data-attributes="member: 3260"><p>Szalenie sie ciesze, ze tu trafilam.</p><p>Wzielo mnie na pieczenie chleba ostatnio, ale po dwoch probach drozdzowych zapragnelam takiego polskiego, prawdziwego. Blakalam sie tu i owdzie z pytaniami, ale nie dostalam odpowiedzi.</p><p><a href="http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=57410351" target="_blank">http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=57410351</a></p><p></p><p>Zakwas to, jak dotad przynajmniej, troche abrakadabra dla mnie, ale juz sporo przeczytalam i juz co nieco wiem. Ale jeszcze mnostwa rzeczy nie wiem.</p><p>Postawilam kilka dni temu w sloiku /zytnia +woda/ ale nie zachowalam proporcji i wlasciwie byla to woda z maka na dnie. Pachniala ladnie.</p><p>Dopiero dzis po przeczytaniu rad z tego fotum sypnelam maki i zabablowalo. Bede oddtad karmic i dopieszczac.</p><p></p><p>A teraz pytanie#1:</p><p> Jaki przepis najbardziej odpowiada klasycznemu, polskiemu chlebowi, takiemu z polskiej piekarni? Chcialabym, zeby to byl taki kwaskowy ale raczej nie razowy, ciemny ani tez pszenny, bialy. Chodzi mi o taki mokrawy, mieszany.</p><p>Czy to bedzie chleb 'codzienny&quot;?</p><p></p><p>I pytanie #2:</p><p>Robiac zakwas sypalam make 'po uwazaniu' a wlasciwie 'bez uwazania'))), jednym slowem nie wiem ile jej zostalo uzyte. I teraz jak te ilosc odliczyc od maki w przepisie? Wazyc zakwas?</p><p> No, juz nie wiem...</p><p></p><p>Dziekuje za ewentualna odpowiedz i jeszcze raz 'hurrra', ze takie swietne forum istnieje i ze udalo mi sie tu trafic.))</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="pinkink, post: 452554, member: 3260"] Szalenie sie ciesze, ze tu trafilam. Wzielo mnie na pieczenie chleba ostatnio, ale po dwoch probach drozdzowych zapragnelam takiego polskiego, prawdziwego. Blakalam sie tu i owdzie z pytaniami, ale nie dostalam odpowiedzi. [URL="http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=57410351"]http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=57410351[/URL] Zakwas to, jak dotad przynajmniej, troche abrakadabra dla mnie, ale juz sporo przeczytalam i juz co nieco wiem. Ale jeszcze mnostwa rzeczy nie wiem. Postawilam kilka dni temu w sloiku /zytnia +woda/ ale nie zachowalam proporcji i wlasciwie byla to woda z maka na dnie. Pachniala ladnie. Dopiero dzis po przeczytaniu rad z tego fotum sypnelam maki i zabablowalo. Bede oddtad karmic i dopieszczac. A teraz pytanie#1: Jaki przepis najbardziej odpowiada klasycznemu, polskiemu chlebowi, takiemu z polskiej piekarni? Chcialabym, zeby to byl taki kwaskowy ale raczej nie razowy, ciemny ani tez pszenny, bialy. Chodzi mi o taki mokrawy, mieszany. Czy to bedzie chleb 'codzienny"? I pytanie #2: Robiac zakwas sypalam make 'po uwazaniu' a wlasciwie 'bez uwazania'))), jednym slowem nie wiem ile jej zostalo uzyte. I teraz jak te ilosc odliczyc od maki w przepisie? Wazyc zakwas? No, juz nie wiem... Dziekuje za ewentualna odpowiedz i jeszcze raz 'hurrra', ze takie swietne forum istnieje i ze udalo mi sie tu trafic.)) [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Top
Bottom