Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Durlikowa" data-source="post: 523828" data-attributes="member: 4182"><p>Nie wiem gdzie to umieścić ale myślę że tu będzie dobrze. </p><p>Otóż niedawon rozmawiałam z kolegą na temat właśnie pieczenia chleba i zakwasów, i on mi powiedział że jego mama odrywała kawałek takiego gotowego chleba surowego, dogniatała mąki aby było suchsze, zagniotła kulkę i taką kulkę zaczynu przechowywała w papierowej torebce z mąką, nawet do roku czasu. </p><p>Myślę że to też dobry pomysł, ja w tej chwili tak zrobiłam, co prawda nie ma kulki, bo zbyt poźno o tym pomyślałam, ale wziełam wyskrobałam takie kawałeczki ciasta, które zostały przyklejone do miski, przesuszyłam je trochę w misce opruszonej mąką i dzisiaj wrzuciłam wszystko do torebi papierowej, oczywiście dosypałam trochę jeszcze mąki. Według jego wersji, jego mama robiła taką kulkę i wkładała ją normalnie do mąki, i tak to przechowywała.</p><p>Drugim razem zrobię też taką kulkę i też wrzucę do torebki z mąką i zobaczymy co z tego będzie. Będę was informować na bieżąco czy coś się dzieje, a po jakichś dwoch, może trzech miesiącach upiekę na tym chleb. Zobaczymy co z tego wyniknie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Durlikowa, post: 523828, member: 4182"] Nie wiem gdzie to umieścić ale myślę że tu będzie dobrze. Otóż niedawon rozmawiałam z kolegą na temat właśnie pieczenia chleba i zakwasów, i on mi powiedział że jego mama odrywała kawałek takiego gotowego chleba surowego, dogniatała mąki aby było suchsze, zagniotła kulkę i taką kulkę zaczynu przechowywała w papierowej torebce z mąką, nawet do roku czasu. Myślę że to też dobry pomysł, ja w tej chwili tak zrobiłam, co prawda nie ma kulki, bo zbyt poźno o tym pomyślałam, ale wziełam wyskrobałam takie kawałeczki ciasta, które zostały przyklejone do miski, przesuszyłam je trochę w misce opruszonej mąką i dzisiaj wrzuciłam wszystko do torebi papierowej, oczywiście dosypałam trochę jeszcze mąki. Według jego wersji, jego mama robiła taką kulkę i wkładała ją normalnie do mąki, i tak to przechowywała. Drugim razem zrobię też taką kulkę i też wrzucę do torebki z mąką i zobaczymy co z tego będzie. Będę was informować na bieżąco czy coś się dzieje, a po jakichś dwoch, może trzech miesiącach upiekę na tym chleb. Zobaczymy co z tego wyniknie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Top
Bottom