Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="cherrie" data-source="post: 577756" data-attributes="member: 5085"><p>Ciekawa jest dlaczego chcesz wyprodukowac takie duze ilosci zakwasu? I to juz natychmiast...</p><p>W trakcie regularnej produkcji chleba, z pewnoscia jeszcze nieraz zostaniesz z nadwyzka...i wtedy jest dobry czas na zasuszanie....(i na pewno nie bedzie to trwac MIESIACAMI!!!)</p><p></p><p>Chcialam zasuszyc ten zakwas, tak na zapas ,gdybym zima miala problem. Pierwszy zakwas w zyciu zrobilam zeszlej zimy i mialam z nim problem: fermentowal bardzo wolno, byl taki jakis &quot;chorowity&quot;, a w koncu sie zepsul (moze ze wzgledu na niska temperature - stal na kaloryferze, ale ogrzewanie wlaczam tylko na 4h/dobe)</p><p>Od tego czasu dalam sobie spokoj z zakwasem i pieklam tylko na drozdzach. Teraz jednak stwierdzilam, ze sprobuje raz jeszcze i ze zdumieniem obserwuje jaki ten moj zakwas piekny. To dlatego chce go tak zachowac.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="cherrie, post: 577756, member: 5085"] Ciekawa jest dlaczego chcesz wyprodukowac takie duze ilosci zakwasu? I to juz natychmiast... W trakcie regularnej produkcji chleba, z pewnoscia jeszcze nieraz zostaniesz z nadwyzka...i wtedy jest dobry czas na zasuszanie....(i na pewno nie bedzie to trwac MIESIACAMI!!!) Chcialam zasuszyc ten zakwas, tak na zapas ,gdybym zima miala problem. Pierwszy zakwas w zyciu zrobilam zeszlej zimy i mialam z nim problem: fermentowal bardzo wolno, byl taki jakis "chorowity", a w koncu sie zepsul (moze ze wzgledu na niska temperature - stal na kaloryferze, ale ogrzewanie wlaczam tylko na 4h/dobe) Od tego czasu dalam sobie spokoj z zakwasem i pieklam tylko na drozdzach. Teraz jednak stwierdzilam, ze sprobuje raz jeszcze i ze zdumieniem obserwuje jaki ten moj zakwas piekny. To dlatego chce go tak zachowac. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Top
Bottom