Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mirabbelka" data-source="post: 577798" data-attributes="member: 232"><p>z tym zasuszeniem to nie jest zly pomysl, ale odczekaj jeszcze troche, az bedzie mocniejszy. </p><p></p><p>mozesz go tez troche wzmocnic systemem przyspieszonym, tzn jest taka mniej wiecej metoda odswiezania i wzmacniania zakwasu:</p><p></p><p><strong>jutro rano:</strong> do nowego naczynia odbieramy 2 lyzki starego zakwasu (reszte odstawiamy do lodowki), dodajemy 2 lyzki wody, 1/3 szklanki maki,mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w dosc cieple miejsce</p><p></p><p><strong>nastepnego dnia:</strong> odbieramy z mieszaniny powyzej 2 lyzki (reszte wyrzucamy), dodajemy 2 lyzki wody, 1/3 szklanki maki, mieszamy ....</p><p></p><p><strong>kolejnego dnia:</strong> odbieramy z mieszaniny powyzej 2 lyzki (reszte wyrzucamy), dodajemy 2 lyzki wody i 1/3 szklanki maki, mieszamy...</p><p></p><p>jesli ciasto robione w ten sposob bedzie przyrastalo mniej wiecej 3-krotnie, to znaczy, ze jest juz pelnowartosciowym zakwasem i nadaje sie do dalszego przechowywania i zasuszenia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mirabbelka, post: 577798, member: 232"] z tym zasuszeniem to nie jest zly pomysl, ale odczekaj jeszcze troche, az bedzie mocniejszy. mozesz go tez troche wzmocnic systemem przyspieszonym, tzn jest taka mniej wiecej metoda odswiezania i wzmacniania zakwasu: [B]jutro rano:[/B] do nowego naczynia odbieramy 2 lyzki starego zakwasu (reszte odstawiamy do lodowki), dodajemy 2 lyzki wody, 1/3 szklanki maki,mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w dosc cieple miejsce [B]nastepnego dnia:[/B] odbieramy z mieszaniny powyzej 2 lyzki (reszte wyrzucamy), dodajemy 2 lyzki wody, 1/3 szklanki maki, mieszamy .... [B]kolejnego dnia:[/B] odbieramy z mieszaniny powyzej 2 lyzki (reszte wyrzucamy), dodajemy 2 lyzki wody i 1/3 szklanki maki, mieszamy... jesli ciasto robione w ten sposob bedzie przyrastalo mniej wiecej 3-krotnie, to znaczy, ze jest juz pelnowartosciowym zakwasem i nadaje sie do dalszego przechowywania i zasuszenia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Top
Bottom