Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 581931" data-attributes="member: 1142"><p>Swietne pytanie....oczywiscie, ze sa skladniki, ktore wplywaja na prace drozdzy...dajmy na to...SOL. Bez wglebiania sie w szczegoly i zachodzace procesy warto zauwazyc, ze zbyt wiele soli dodanej do ciasta chlebowego spowoduje jego mala objetosc (wolny i opozniony przyrost drozdzy). Bez soli z kolei, przyrost drozdzy jest niekontrolowany, ciasto lepkie i kiepsko wyrosniete.</p><p>Kolejnym skaldnikiem, ktory spowolni rozwoj drozdzy jest CUKIER dodany w ilosci wiekszej niz 10%. Podobnie cynamon...dlatego tez w pieczywie z dodatkiem cynamonu potrzebna jest wieksza niz zwykle ilosc drozdzy!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 581931, member: 1142"] Swietne pytanie....oczywiscie, ze sa skladniki, ktore wplywaja na prace drozdzy...dajmy na to...SOL. Bez wglebiania sie w szczegoly i zachodzace procesy warto zauwazyc, ze zbyt wiele soli dodanej do ciasta chlebowego spowoduje jego mala objetosc (wolny i opozniony przyrost drozdzy). Bez soli z kolei, przyrost drozdzy jest niekontrolowany, ciasto lepkie i kiepsko wyrosniete. Kolejnym skaldnikiem, ktory spowolni rozwoj drozdzy jest CUKIER dodany w ilosci wiekszej niz 10%. Podobnie cynamon...dlatego tez w pieczywie z dodatkiem cynamonu potrzebna jest wieksza niz zwykle ilosc drozdzy! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Top
Bottom