Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="adria21" data-source="post: 607144" data-attributes="member: 4253"><p>Chcialabym rozwiac swoje dylematy: w ktorej fazie chleb moze rosnac w lodowce? W pierwszej, kiedy robie tylko zaczyn, w drugiej takze? A w trzeciej? Czy moze wcale nie moze rosnac w lodowce i dotyczy to tylko niektorych przepisow?</p><p>Ponadto z tego co przeczytalam wynika, ze chleb moze przerosnac czyli osiagnac maksymalny poziom napuszenia i opasc (tak jak z zakwasem?) i wowczas 'po sprawie'? Moze to zidentyfikowac? Robi sie taki 'klapciuch'? Czy dzieje sie tak wowczas, kiedy za dlugo rosnie?</p><p>A teraz przyklad z zycia. Robie chlebek bialy na zakwasie z San Francisco. Zaczyn rosl w lodowce cala noc. Teraz wymieszalam go z pozostalymi skladnikami i sie zakwaszaja razem. To powinno trwac okolo 4 godziny, a potem do koszyczka i kolejne trzy godziny. Niestety okazalo sie, ze musze wyjsc za 3,5 godzinyi wroce po 6 godzinach. Co w takiej sytuacji? Wlozyc go do lodowki w tej fazie, dac mu tam rosnac te 9 godzin, potem wyjac wieczorem i kolejne 3-4 godziny i pieczenie? Czy przed wyjsciem ulozyc do wyrastania i niech w ostatniej fazie wyrasta dluzej w lodowce?</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="adria21, post: 607144, member: 4253"] Chcialabym rozwiac swoje dylematy: w ktorej fazie chleb moze rosnac w lodowce? W pierwszej, kiedy robie tylko zaczyn, w drugiej takze? A w trzeciej? Czy moze wcale nie moze rosnac w lodowce i dotyczy to tylko niektorych przepisow? Ponadto z tego co przeczytalam wynika, ze chleb moze przerosnac czyli osiagnac maksymalny poziom napuszenia i opasc (tak jak z zakwasem?) i wowczas 'po sprawie'? Moze to zidentyfikowac? Robi sie taki 'klapciuch'? Czy dzieje sie tak wowczas, kiedy za dlugo rosnie? A teraz przyklad z zycia. Robie chlebek bialy na zakwasie z San Francisco. Zaczyn rosl w lodowce cala noc. Teraz wymieszalam go z pozostalymi skladnikami i sie zakwaszaja razem. To powinno trwac okolo 4 godziny, a potem do koszyczka i kolejne trzy godziny. Niestety okazalo sie, ze musze wyjsc za 3,5 godzinyi wroce po 6 godzinach. Co w takiej sytuacji? Wlozyc go do lodowki w tej fazie, dac mu tam rosnac te 9 godzin, potem wyjac wieczorem i kolejne 3-4 godziny i pieczenie? Czy przed wyjsciem ulozyc do wyrastania i niech w ostatniej fazie wyrasta dluzej w lodowce? [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Top
Bottom