Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="marek1401" data-source="post: 692056" data-attributes="member: 8452"><p>Podsumowanie tego mojego wypieku. Chleb smaczny, skórka wypieczona ale cienka nie chrupiąca, była tylko spryskiwana. W poprzednim chlebie przed włożeniem do gorącego pieca posmarowałem ciasto bardzo gorącą wodą i wtedy skórka była grubsza i chrupiąca. Boki i spód nie wypieczone, wilgotne. Chleb się kruszy. Dzisiaj kupiłem płytki szamotowe, takie do pieców kaflowych. Jutro robię trochę gęściejsze ciasto, przesmaruję wrzącą wodą i do nagrzanego piekarnika z płytkami szamotowymi na papier. Liczę że skórka, boki i spód będą wypieczone. Naczynie szklane nie zdało egzaminu. Posiadam książkę &quot;Praktyczne przepisy&quot; Róży Makarewiczowej wydanej w 1926 roku. W książce jest kilka przepisów wypieku chleba na zakwasie. Niektóre rady można z niej zastosować w naszej Kuchni.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="marek1401, post: 692056, member: 8452"] Podsumowanie tego mojego wypieku. Chleb smaczny, skórka wypieczona ale cienka nie chrupiąca, była tylko spryskiwana. W poprzednim chlebie przed włożeniem do gorącego pieca posmarowałem ciasto bardzo gorącą wodą i wtedy skórka była grubsza i chrupiąca. Boki i spód nie wypieczone, wilgotne. Chleb się kruszy. Dzisiaj kupiłem płytki szamotowe, takie do pieców kaflowych. Jutro robię trochę gęściejsze ciasto, przesmaruję wrzącą wodą i do nagrzanego piekarnika z płytkami szamotowymi na papier. Liczę że skórka, boki i spód będą wypieczone. Naczynie szklane nie zdało egzaminu. Posiadam książkę "Praktyczne przepisy" Róży Makarewiczowej wydanej w 1926 roku. W książce jest kilka przepisów wypieku chleba na zakwasie. Niektóre rady można z niej zastosować w naszej Kuchni. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Top
Bottom