Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="AMK" data-source="post: 717186" data-attributes="member: 9455"><p>hej,</p><p></p><p>jestem stałą czytelniczka od miesiąca, nastawiłam zakwas, parę chlebów już upiekłam (mniam), mam tylko jeden problem: wychodzą mokre i miąższ przylepia sie do noża.</p><p>robię wg przepisu (litewski i ostatnio z ziemniakami), w chlebie z ziemniakami zmieniłam mąkę na żytnią razową (pół na pół), w związku z tym dodałam nieco więcej wody (tak jak było w przepisie). </p><p>konsystencja ciasta jest taka: z miski, w której wyrabiam nie przeleje się &quot;samo&quot; do keksówki - muszę przekładać łyżką (więc za rzadkie chyba nie jest), piekłam (z ziemniakami) 25 minut dłużej, i tak się lepi...</p><p>zastosowałam metodę &quot;wykałaczki&quot; - analogicznie do ciast - i sprawdzałam, czy już mogę wyjąć z piekarnika (jak sucha, mozna wyjąć); nawet po 25 minutach dodatkowego pieczenia była mokra, ale wyjełam - nie byłam pewna, czy metoda do sprawdzania ciasta słodkiego nadaje się do sprawdzania chleba.</p><p>szczerze mówiąc, mnie taki miąższ nie przeszkadza (uwielbiam chleb), ale jednak ciężko to się kroi i kanapki ciężko zrobić.</p><p></p><p>piec jeszcze dłużej czy może jednak za luźne? tylko jeżeli dodam mniej wody, to będzie chyba za ścisłe... czy mozna zrobić &quot;za gęste&quot; ciasto? poza tym skórka jest dość mocno spieczona (ale nie spalona) i od góry &quot;odrywa się&quot; od miąższu, więc dłuższe pieczenie nie wchodzi w grę...</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="AMK, post: 717186, member: 9455"] hej, jestem stałą czytelniczka od miesiąca, nastawiłam zakwas, parę chlebów już upiekłam (mniam), mam tylko jeden problem: wychodzą mokre i miąższ przylepia sie do noża. robię wg przepisu (litewski i ostatnio z ziemniakami), w chlebie z ziemniakami zmieniłam mąkę na żytnią razową (pół na pół), w związku z tym dodałam nieco więcej wody (tak jak było w przepisie). konsystencja ciasta jest taka: z miski, w której wyrabiam nie przeleje się "samo" do keksówki - muszę przekładać łyżką (więc za rzadkie chyba nie jest), piekłam (z ziemniakami) 25 minut dłużej, i tak się lepi... zastosowałam metodę "wykałaczki" - analogicznie do ciast - i sprawdzałam, czy już mogę wyjąć z piekarnika (jak sucha, mozna wyjąć); nawet po 25 minutach dodatkowego pieczenia była mokra, ale wyjełam - nie byłam pewna, czy metoda do sprawdzania ciasta słodkiego nadaje się do sprawdzania chleba. szczerze mówiąc, mnie taki miąższ nie przeszkadza (uwielbiam chleb), ale jednak ciężko to się kroi i kanapki ciężko zrobić. piec jeszcze dłużej czy może jednak za luźne? tylko jeżeli dodam mniej wody, to będzie chyba za ścisłe... czy mozna zrobić "za gęste" ciasto? poza tym skórka jest dość mocno spieczona (ale nie spalona) i od góry "odrywa się" od miąższu, więc dłuższe pieczenie nie wchodzi w grę... [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Top
Bottom