Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="catparker" data-source="post: 809484" data-attributes="member: 4341"><p>tyle się naoglądałam tych pięknych chlebków, że postanowiłam sama spróbować zrobić zakwas. </p><p>Tak więc, 4 dni temu przygotowałam mieszaninę z mąki żytniej razowej, i teraz nie wiem kiedy mój zakwas bedzie gotowy. W tej chwili bąbelkuje i pięknie podwaja objętość po dodaniu łyżki mąki, zapach ma kwaskowaty, i żadnego &quot;futerka &quot; na nim nie zauważyłam. mam go na kaloryferze, który ustawiłam tak, aby temp. wahała się między zalecanym 25-30 stopnia.</p><p>Jako zupełny laik w tych sprawach to teraz tylko chodzę obok niego i czasem mieszam, żeby mi nie wyszedł z miski (dzisiaj chyba ma jakiś skok wzrostu bo rośnie jak szalony, a rano dosypałam tylko łyżkę mąki)</p><p>Kiedy będę mogła spróbować coś z niego upiec?</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="catparker, post: 809484, member: 4341"] tyle się naoglądałam tych pięknych chlebków, że postanowiłam sama spróbować zrobić zakwas. Tak więc, 4 dni temu przygotowałam mieszaninę z mąki żytniej razowej, i teraz nie wiem kiedy mój zakwas bedzie gotowy. W tej chwili bąbelkuje i pięknie podwaja objętość po dodaniu łyżki mąki, zapach ma kwaskowaty, i żadnego "futerka " na nim nie zauważyłam. mam go na kaloryferze, który ustawiłam tak, aby temp. wahała się między zalecanym 25-30 stopnia. Jako zupełny laik w tych sprawach to teraz tylko chodzę obok niego i czasem mieszam, żeby mi nie wyszedł z miski (dzisiaj chyba ma jakiś skok wzrostu bo rośnie jak szalony, a rano dosypałam tylko łyżkę mąki) Kiedy będę mogła spróbować coś z niego upiec? [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Bottom