Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="KAROTKA" data-source="post: 846794" data-attributes="member: 4167"><p>Ja kolejna mam kłopot z zakwasem na chleb.</p><p>Nastawiłam wg przepisu: wymieszać mąkę pszenną z wodą na gęstą papkę, odstawić i codziennie dokarmiać taką samą zawiesiną pszenną. Trzymać w cieple.</p><p></p><p>Niestety prawie wcale nie pracowało i nie rosło.</p><p>W piątym czy szóstym dniu miało już tak dziwny i uciążliwy &quot;zapach&quot;, że wylądowało w toalecie...</p><p></p><p>Gdzieś, kiedyś słyszałam, że mieszaninę mąki (pszennej czy żytniej) z wodą można zakwasić takim zwykłym żurkiem z butelki.</p><p></p><p>Może ktoś wie, jak to zrobić ???</p><p></p><p>Właśnie zakupiłam sprawdzony dobry żurek, mąkę żytnią i pszenną pełnoziarnistą.</p><p>Co tu dużo mówić... Chciałabym zrobić dobry chlebek...</p><p></p><p>Jak się do tego wszystkiego zabrać ???</p><p></p><p>Dodam, że mam jedno sprawdzone ciepłe miejsce w domu - pokrywa od akwarium, w którym temperatura waha się (w zależności od pory dnia) w granicach 25-28 stopni. </p><p>A może to zbyt dużo ?</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="KAROTKA, post: 846794, member: 4167"] Ja kolejna mam kłopot z zakwasem na chleb. Nastawiłam wg przepisu: wymieszać mąkę pszenną z wodą na gęstą papkę, odstawić i codziennie dokarmiać taką samą zawiesiną pszenną. Trzymać w cieple. Niestety prawie wcale nie pracowało i nie rosło. W piątym czy szóstym dniu miało już tak dziwny i uciążliwy "zapach", że wylądowało w toalecie... Gdzieś, kiedyś słyszałam, że mieszaninę mąki (pszennej czy żytniej) z wodą można zakwasić takim zwykłym żurkiem z butelki. Może ktoś wie, jak to zrobić ??? Właśnie zakupiłam sprawdzony dobry żurek, mąkę żytnią i pszenną pełnoziarnistą. Co tu dużo mówić... Chciałabym zrobić dobry chlebek... Jak się do tego wszystkiego zabrać ??? Dodam, że mam jedno sprawdzone ciepłe miejsce w domu - pokrywa od akwarium, w którym temperatura waha się (w zależności od pory dnia) w granicach 25-28 stopni. A może to zbyt dużo ? [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Top
Bottom