Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Diamond" data-source="post: 950294" data-attributes="member: 13804"><p>Czy ktoś potrafi mi dokładnie wytłumaczyć:</p><p></p><p>Kiedy ktośpisze np: 400 g zakwaszonego ciasta żytniego to pomijając proces tworzenia tego ma na myśli tworzenie tego z mąki żytniej typu 700-800?</p><p>Kiedy ktoś pisze np: zytniej razowej to ma na myśli mąkę zytnią o typie 1900- 2000?</p><p>Kiedy ktoś pisze mąka żytnia chlebowa to ma na myśli typ jak w pkt 1. typ 700-800?</p><p>Kiedy jest napisane by dac mąkę pszenną chlebową to najczęściej autor ma na myśli pszenną o typie 750-850?</p><p></p><p>A co jeżeli np:</p><p>a) Mam dodać 300g pszennej chlebowej a okazuje się, że mam tylko dajmy na to 100g? Czy wtedy lepiej dodać 200g pszennej czy żytniej o zblizonym typie? </p><p>b) Autor napisał: &quot;400g zakwasu z maki żytniej razowej&quot; to oznacza WYŁĄCZNIE gotowy zakwas czy też można zrobić go metodą 3 etapową?</p><p>c) Jest podane by dać zakwas z żytniej razowej a ja dam z żytniej orkiszowej, bądź jest w przepisie zakwas z pszennej chlebowej a ja dam z przennej graham. Ewentualne jeżeli już mam stosować inny zakwas to starać się z danego typu? W sensie taki, jak jest zakwas żytni to z innego typu żytniej a jak z pszennej to z innego typu pszennej i nie można mieszać pszennej z żytnią? Rozwiajając to np: w przepisie podano zakwas z żytniej a ja dam zakwas z pszennej i na odwrót - jakie to niesie za sobą konsekwencje?</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Diamond, post: 950294, member: 13804"] Czy ktoś potrafi mi dokładnie wytłumaczyć: Kiedy ktośpisze np: 400 g zakwaszonego ciasta żytniego to pomijając proces tworzenia tego ma na myśli tworzenie tego z mąki żytniej typu 700-800? Kiedy ktoś pisze np: zytniej razowej to ma na myśli mąkę zytnią o typie 1900- 2000? Kiedy ktoś pisze mąka żytnia chlebowa to ma na myśli typ jak w pkt 1. typ 700-800? Kiedy jest napisane by dac mąkę pszenną chlebową to najczęściej autor ma na myśli pszenną o typie 750-850? A co jeżeli np: a) Mam dodać 300g pszennej chlebowej a okazuje się, że mam tylko dajmy na to 100g? Czy wtedy lepiej dodać 200g pszennej czy żytniej o zblizonym typie? b) Autor napisał: "400g zakwasu z maki żytniej razowej" to oznacza WYŁĄCZNIE gotowy zakwas czy też można zrobić go metodą 3 etapową? c) Jest podane by dać zakwas z żytniej razowej a ja dam z żytniej orkiszowej, bądź jest w przepisie zakwas z pszennej chlebowej a ja dam z przennej graham. Ewentualne jeżeli już mam stosować inny zakwas to starać się z danego typu? W sensie taki, jak jest zakwas żytni to z innego typu żytniej a jak z pszennej to z innego typu pszennej i nie można mieszać pszennej z żytnią? Rozwiajając to np: w przepisie podano zakwas z żytniej a ja dam zakwas z pszennej i na odwrót - jakie to niesie za sobą konsekwencje? [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Bottom