Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 950613" data-attributes="member: 1142"><p>Agatko, ile osob tyle opinii. Znam wielu wyrabiajacych, wyrastajacych zakwaszone ciasto w metalowych pojemnikach. Ba, nawet znam takich, ktorzy zakwas przechowuja w metalowej misce. Jednak znam tez takich, ktorzy przysiac mogliby, ze matalowe pojemniki/lyzki itd psuja kultrury dzikich drozdzy. Zachodzi ponoc reakcja enzymatyczna (reaktywacja tych metali) i wydzielaja sie szkodliwa substancje. Jesli znajde cos na ten temat w formie rezultatow przeprowadzonego badania, to Ci podesle.</p><p></p><p>Zakwas, ciasto zakwaszone, przechowuje/ mieszam w szklanych/ceramicznych/ plastikowych miskach (choc niegdys sama tatterowca na przyklad mieszalam w maszynie aka metalowym pojemniku i nie zauwazym zadnych zmian ani na powloce wnatrza kubelka ani w wigorze zakwasu).</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 950613, member: 1142"] Agatko, ile osob tyle opinii. Znam wielu wyrabiajacych, wyrastajacych zakwaszone ciasto w metalowych pojemnikach. Ba, nawet znam takich, ktorzy zakwas przechowuja w metalowej misce. Jednak znam tez takich, ktorzy przysiac mogliby, ze matalowe pojemniki/lyzki itd psuja kultrury dzikich drozdzy. Zachodzi ponoc reakcja enzymatyczna (reaktywacja tych metali) i wydzielaja sie szkodliwa substancje. Jesli znajde cos na ten temat w formie rezultatow przeprowadzonego badania, to Ci podesle. Zakwas, ciasto zakwaszone, przechowuje/ mieszam w szklanych/ceramicznych/ plastikowych miskach (choc niegdys sama tatterowca na przyklad mieszalam w maszynie aka metalowym pojemniku i nie zauwazym zadnych zmian ani na powloce wnatrza kubelka ani w wigorze zakwasu). [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Top
Bottom