Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 950736" data-attributes="member: 1142"><p>Alez oczywiscie ze mozesz dokarmiac bez lodowkowania - tak robi sie w piekarniach, gdzie piecze sie na okraglo. </p><p>Jedyne co mnie przerazilo to to, ze chcesz wylewac tyle zakwasu co dobe (straszna szkoda bylaby). Czy nie lepiej byloby trzymac zakwas w lodowce przez tydzien, wyjac go z chlodu w czwartek rano i odswiezyc co 12 godzin (jak w przepisie podanym w Po Godzinach) przez 1-2 dni... w piatek/sobote rano masz gotowy aktywny zakwas bierzesz ile Ci trzeba to produkcji chleba, reszte dokarmiasz, aktywujesz i hop do lodowki na kolejny tydzien. Czasem do zrobienia chleba potrzeba tylko 30g aktywnego zakwasu (bo sporzadza sie z niego zaczyn), czasem przepis wola o 200g aktywnego zacznu, czasem musisz zmienic hydracje, czy nawet rodzaj zakwasu/ zaczynu (np bialy pszenny levain). Wystarczy miec troche &quot;zakwasu-matki&quot; w lodowce przez caly czas niz tony zakwasu sredniej jakosci na stole.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 950736, member: 1142"] Alez oczywiscie ze mozesz dokarmiac bez lodowkowania - tak robi sie w piekarniach, gdzie piecze sie na okraglo. Jedyne co mnie przerazilo to to, ze chcesz wylewac tyle zakwasu co dobe (straszna szkoda bylaby). Czy nie lepiej byloby trzymac zakwas w lodowce przez tydzien, wyjac go z chlodu w czwartek rano i odswiezyc co 12 godzin (jak w przepisie podanym w Po Godzinach) przez 1-2 dni... w piatek/sobote rano masz gotowy aktywny zakwas bierzesz ile Ci trzeba to produkcji chleba, reszte dokarmiasz, aktywujesz i hop do lodowki na kolejny tydzien. Czasem do zrobienia chleba potrzeba tylko 30g aktywnego zakwasu (bo sporzadza sie z niego zaczyn), czasem przepis wola o 200g aktywnego zacznu, czasem musisz zmienic hydracje, czy nawet rodzaj zakwasu/ zaczynu (np bialy pszenny levain). Wystarczy miec troche "zakwasu-matki" w lodowce przez caly czas niz tony zakwasu sredniej jakosci na stole. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Top
Bottom