Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tedi" data-source="post: 982513" data-attributes="member: 21963"><p>Serdecznie wszystkich witam! Jestem nowy na forum.</p><p>Zajmowalem się pieczeniem chleba na zakwasie już wiele razy, oczywiście ze zmiennym szczęściem.</p><p>Nauczyła mnie tego babcia mojego kolegi, powiem że ta szkoła ma niewele wspólnego z tym co przeczytałem na forum.</p><p></p><p>Robię zakwas, wszystko pięknie ale jedno pytanie mam.</p><p>Dlaczego do zakwaszenia mąki mam brać 50g jeśli młody zakwas to nawet 100g zakwasu?</p><p>Czy nie mogę robić w ten sposób:</p><p>Dokarmiam mój zakwas przez 5 - lub 6 dni po 100g mąki 100ml wody.</p><p>Raz w tygodniu biorę 1000g zakwasu i 500g mąki i 500ml wody i po 12 - 20 godzinach mam 2kg zakwaszonego ciasta.</p><p>do tego dodaję 2 kg mąki 1l wody, miód, sól i jadę z chlebkiem.</p><p>Jeśli mi zostaje za dużo zakwasu to zwiększam ilość wypieku albo zmniejszam troszkę dawkę dożywiania, piekę raz w tygodniu i gra muzyka.Żadnego chowania zakwasu po lodówkach.</p><p>Oczywiście z wiekiem zakwas będzie coraz mocniejszy i z czasem można pomyśleć o zmniejszaniu go do zakwaszania mąki</p><p>Może to już gdzieś na forum bylo ale nie znalazłem, zresztą oczy już nie te co dawniej.</p><p>Ale się rozpisałem, proszę o pomoc w tej sprawie</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tedi, post: 982513, member: 21963"] Serdecznie wszystkich witam! Jestem nowy na forum. Zajmowalem się pieczeniem chleba na zakwasie już wiele razy, oczywiście ze zmiennym szczęściem. Nauczyła mnie tego babcia mojego kolegi, powiem że ta szkoła ma niewele wspólnego z tym co przeczytałem na forum. Robię zakwas, wszystko pięknie ale jedno pytanie mam. Dlaczego do zakwaszenia mąki mam brać 50g jeśli młody zakwas to nawet 100g zakwasu? Czy nie mogę robić w ten sposób: Dokarmiam mój zakwas przez 5 - lub 6 dni po 100g mąki 100ml wody. Raz w tygodniu biorę 1000g zakwasu i 500g mąki i 500ml wody i po 12 - 20 godzinach mam 2kg zakwaszonego ciasta. do tego dodaję 2 kg mąki 1l wody, miód, sól i jadę z chlebkiem. Jeśli mi zostaje za dużo zakwasu to zwiększam ilość wypieku albo zmniejszam troszkę dawkę dożywiania, piekę raz w tygodniu i gra muzyka.Żadnego chowania zakwasu po lodówkach. Oczywiście z wiekiem zakwas będzie coraz mocniejszy i z czasem można pomyśleć o zmniejszaniu go do zakwaszania mąki Może to już gdzieś na forum bylo ale nie znalazłem, zresztą oczy już nie te co dawniej. Ale się rozpisałem, proszę o pomoc w tej sprawie [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Bottom