Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mirabbelka" data-source="post: 982598" data-attributes="member: 232"><p>wg mnie karmienie przez 5-6 dni zakwasu oslabia go. duzo lepiej zrobic to w 3-5 etapach, ale krotszych - nie 24-godzinnych. mozna to stwierdzic po jakosci otrzymanego chleba.</p><p></p><p>metoda zawodowych piekarzy to dokarmianie w 3 lub 5 etapach. </p><p>wowczas odbieramy z ostatniego etapu ok 50g i nie wkladajac go do lodowki znowu dokarmiamy np. po 100g maki i wody. po ok 1,5 dnia mamy znowu ilosc wyjsciowa do pieczenia, z ktorej ponownie odkladamy ok 50g itd.. Ale wowczas musimy piec mniej wiecej co 2 dni. Ta metoda nie sprawdza sie w domowym pieczeniu raz lub 2 razy na tydzien. Stad ta lodówka..</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mirabbelka, post: 982598, member: 232"] wg mnie karmienie przez 5-6 dni zakwasu oslabia go. duzo lepiej zrobic to w 3-5 etapach, ale krotszych - nie 24-godzinnych. mozna to stwierdzic po jakosci otrzymanego chleba. metoda zawodowych piekarzy to dokarmianie w 3 lub 5 etapach. wowczas odbieramy z ostatniego etapu ok 50g i nie wkladajac go do lodowki znowu dokarmiamy np. po 100g maki i wody. po ok 1,5 dnia mamy znowu ilosc wyjsciowa do pieczenia, z ktorej ponownie odkladamy ok 50g itd.. Ale wowczas musimy piec mniej wiecej co 2 dni. Ta metoda nie sprawdza sie w domowym pieczeniu raz lub 2 razy na tydzien. Stad ta lodówka.. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Top
Bottom