- Mar 5, 2009
- 12,607
- 4,739
- 113
Chleb na zakwasie z jogurtem nat.
Na temat zakwasu i chleba na nim czytałam bardzo dużo, zwłaszcza u Mirabbelki i tak oto powstał ten przepis
Do dwóch łyżek zakwasu dolewam ok pół szkl letniej wody i dodaję mąkę żytnią 2000 i 720 tyle aby po wymieszaniu miało gęstość ciasta na racuchy, raczej ciut gęstszego, przykrywam nieszczelnie i odstawiam na ok 8-9 godz. Robię to na noc lub jak idę na pierwszą zmianę do pracy.
Ciasto właściwe: 3 szklanki mąki mieszanej, u mnie po szklance: żytniej 720, pszennej 650 i 750, przesiać, dodać mały jogurt nat. 200gr lub maślankę, 3/4 szkl ciasta zakwaszonego i szklankę letniej wody. Ciasto wyrabiać ok 5 min (robię to MUMem z hakiem) i odstawić na 20 min. Ciasto nie ma być bardzo gęste, ale i nie rzadkie. Po tym czasie dodać sól-1.5 łyżeczki i po łyżce ziaren: słonecznika, dyni i lnu, ponownie wyrobić ok 5 min i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Naoliwioną ręką wygładzić ciasto, obsypać sezamem, przykryć folią spożywczą i odstawić na ok 3-4 godz. Jak ciasto wypełni foremkę ściągam folię i spryskuję je wodą. Jak urośnie trochę ponad keksówkę wstawiam do gorącego pieca- 230 st na 15 min, grzanie góra-dół, bez termoobiegu, po tym czasie skręcam temp na 200 st i piekę kolejne 25 min. Po upieczeniu wyciągam chlebek na kratkę. Gotowe
Keksówka w której piekę ma 26 cm długości. Gdy chcę upiec chleb w większej keksówce wtedy daję 4 szkl mąki i 1 szklankę ciasta zakwaszonego.
Wstawiam zdjęcia wcześniejszego wypieku, dzisiejszy chlebek dopiero wyciągnęłam z pieca i nie da się go jeszcze przekroić.

Na temat zakwasu i chleba na nim czytałam bardzo dużo, zwłaszcza u Mirabbelki i tak oto powstał ten przepis

Do dwóch łyżek zakwasu dolewam ok pół szkl letniej wody i dodaję mąkę żytnią 2000 i 720 tyle aby po wymieszaniu miało gęstość ciasta na racuchy, raczej ciut gęstszego, przykrywam nieszczelnie i odstawiam na ok 8-9 godz. Robię to na noc lub jak idę na pierwszą zmianę do pracy.
Ciasto właściwe: 3 szklanki mąki mieszanej, u mnie po szklance: żytniej 720, pszennej 650 i 750, przesiać, dodać mały jogurt nat. 200gr lub maślankę, 3/4 szkl ciasta zakwaszonego i szklankę letniej wody. Ciasto wyrabiać ok 5 min (robię to MUMem z hakiem) i odstawić na 20 min. Ciasto nie ma być bardzo gęste, ale i nie rzadkie. Po tym czasie dodać sól-1.5 łyżeczki i po łyżce ziaren: słonecznika, dyni i lnu, ponownie wyrobić ok 5 min i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Naoliwioną ręką wygładzić ciasto, obsypać sezamem, przykryć folią spożywczą i odstawić na ok 3-4 godz. Jak ciasto wypełni foremkę ściągam folię i spryskuję je wodą. Jak urośnie trochę ponad keksówkę wstawiam do gorącego pieca- 230 st na 15 min, grzanie góra-dół, bez termoobiegu, po tym czasie skręcam temp na 200 st i piekę kolejne 25 min. Po upieczeniu wyciągam chlebek na kratkę. Gotowe


Keksówka w której piekę ma 26 cm długości. Gdy chcę upiec chleb w większej keksówce wtedy daję 4 szkl mąki i 1 szklankę ciasta zakwaszonego.
Wstawiam zdjęcia wcześniejszego wypieku, dzisiejszy chlebek dopiero wyciągnęłam z pieca i nie da się go jeszcze przekroić.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: