Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb na zakwasie z kaszą gryczaną.
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1313040" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Chleb z kaszą gryczaną</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]74882[/ATTACH]</p><p></p><p>Zaczyn:</p><p>90 g mąki pszennej (typ 550)</p><p>110 ml wody</p><p>20 g zakwasu żytniego (w proszku)</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>zaczyn</p><p>300 g mąki pszennej (typ 550)</p><p>70 g mąki żytniej (typ 2000)</p><p>120 ml wody</p><p>100 g kaszy gryczanej prażonej (waga dotyczy kaszy przed gotowaniem)</p><p>15 g świeżych droźdzy</p><p>1 łyżeczka soli</p><p></p><p>1. Zaczyn zarabiamy i odstawiamy na 12 - 14 godzin.</p><p>2. Gotujemy kaszę i studzimy.</p><p>3. Ugniatamy ciasto z zaczynem ( bez kaszy gryczanej). Odstawiamy do wyrośnięcia.</p><p>4. Ciasto rozpłaszczamy, wsypujemy na niego kaszę i zagniatamy, aż wszystkie ziarenka będą dokładnie rozprowadzone.</p><p>5. Układamy ciasto w foremce do keksów. Pozostawiamy do ostatecznego wyrośnięcia. Pieczemy pierwsze 10 minut w temp 230 stopni a następne 25 minut w temp 200 stopni. Podczas pieczenia chleb skrapiamy wodą.</p><p></p><p>Ps 1. Przepis pochodzi z <a href="http://kotlet.tv/chleb-z-kasza-gryczana" target="_blank">http://kotlet.tv/chleb-z-kasza-gryczana</a></p><p>Ps 2. Pozwoliłem sobie dodać droźdzy. </p><p>Ps 3. Jak autorka nadmienia, chleb wspaniale smakuje do mocno wyrazistych serów.</p><p>Ps 4. Chleb można także wykonać w maszynie do chleba, ale w pierwszej fazie trzeba jej pomóc trochę ręką, gdyż ciasto jest suche.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1313040, member: 140"] [SIZE=14][B]Chleb z kaszą gryczaną[/B][/SIZE] [ATTACH=full]74882[/ATTACH] Zaczyn: 90 g mąki pszennej (typ 550) 110 ml wody 20 g zakwasu żytniego (w proszku) Ciasto: zaczyn 300 g mąki pszennej (typ 550) 70 g mąki żytniej (typ 2000) 120 ml wody 100 g kaszy gryczanej prażonej (waga dotyczy kaszy przed gotowaniem) 15 g świeżych droźdzy 1 łyżeczka soli 1. Zaczyn zarabiamy i odstawiamy na 12 - 14 godzin. 2. Gotujemy kaszę i studzimy. 3. Ugniatamy ciasto z zaczynem ( bez kaszy gryczanej). Odstawiamy do wyrośnięcia. 4. Ciasto rozpłaszczamy, wsypujemy na niego kaszę i zagniatamy, aż wszystkie ziarenka będą dokładnie rozprowadzone. 5. Układamy ciasto w foremce do keksów. Pozostawiamy do ostatecznego wyrośnięcia. Pieczemy pierwsze 10 minut w temp 230 stopni a następne 25 minut w temp 200 stopni. Podczas pieczenia chleb skrapiamy wodą. Ps 1. Przepis pochodzi z [URL="http://kotlet.tv/chleb-z-kasza-gryczana"]http://kotlet.tv/chleb-z-kasza-gryczana[/URL] Ps 2. Pozwoliłem sobie dodać droźdzy. Ps 3. Jak autorka nadmienia, chleb wspaniale smakuje do mocno wyrazistych serów. Ps 4. Chleb można także wykonać w maszynie do chleba, ale w pierwszej fazie trzeba jej pomóc trochę ręką, gdyż ciasto jest suche. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb na zakwasie z kaszą gryczaną.
Top
Bottom