Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb na zakwasie z wody drozdzowej
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Roman" data-source="post: 1345325" data-attributes="member: 19560"><p>Witam.</p><p>Chcialam sie podzielic nowa metoda pieczenia chleba i buleczek.Metoda jest prosta moze wymaga troche czasu ale efekt </p><p>koncowy jest bardzo smaczny. Podaje orginalny link;</p><p></p><p><a href="http://www.thefreshloaf.com/node/6012/baking-natural-wild-yeast-water-not-sourdough" target="_blank">http://www.thefreshloaf.com/node/6012/baki...r-not-sourdough</a></p><p></p><p>Jak przygotowac woda drozdzowa;</p><p></p><p>Woda drozdzowa moze byc zrobiona uzywajac owocow suszonych lub swiezych mozna je rowniesz mieszac razem.</p><p></p><p>Czysty sloik z zakretka;</p><p></p><p>1/2 szklanki rodzynek </p><p></p><p>1 1/2 szklanki wody( nie chlorowanej )</p><p></p><p>1 lyzka miodu </p><p></p><p>zakrecic sloik ale nie za mocno i odstawic w cieplym miejscu na kilka dni nalezy go wstrzasac kilka razy w ciagu dnia.</p><p></p><p>Kiedy ukaza sie bombelki i rodzynki wyplyna w do gory woda jest gotowa do pieczenia.</p><p></p><p>Woda drozdzowa nalezy przechowywac w lodowce.</p><p></p><p>Ciasto jest przygotowane w kilku etapach </p><p></p><p>MATKA (THE MOTHER)</p><p></p><p>60g maki chlebowej jasnej</p><p></p><p>40g wody drozdzowej </p><p></p><p>20g wody</p><p></p><p>Rano lub wieczorem wymieszac wszystkie skladniki i odstawic do wyrosnieca przez noc lub dzien.</p><p>Teraz mamy Matke.</p><p></p><p>THE CHEF</p><p></p><p>60g maki chlebowej jasnej </p><p>50g wody</p><p></p><p>Dodac to do Matki wymieszac i odstawic na dzien lub noc w cieplym miejscu.Po wyrosniecu The Chef mozna przechowywac </p><p>w lodowce do 2 tygodni.Kiedy jestesmy gotowi piec uzywamy czesc lub calosc zeby zrobic Levain.</p><p></p><p>THE LEVAIN</p><p></p><p>1050g maki chlebowej jasnej</p><p>70g wody</p><p></p><p>Dodac to do THE CHEF wymieszac i odstawic w cieple miejsce na dzien lub noc.</p><p></p><p>THE LEVAIN moza przechowywac w lodowce prze tydzien jesli nie bedziemy piekli od razu kiedy jest </p><p>gotowy lub wykorzystamy tylko czesc.</p><p></p><p>Cheb </p><p></p><p>950g maki chlebowej jasnej</p><p>800g levain</p><p>550g letniej wody</p><p>30g soli</p><p></p><p>Wymieszac wszystko razem i ugniatac przez 10 - 15 minut az ciasto bedzie dobrze wyrobione. </p><p>Odstawic do wyrosnieca w cieplym miejscu przez okolo 3 godziny.</p><p>Jest dobze to ciasto skladac kilka razy w czasie wyrastania naprawda poprawia to efekt koncowy chleba.</p><p></p><p>Po wyrosniecu ciasta formujemy co chcemy piec chleb,bulki,bagietki.</p><p></p><p>Pozostawiamy do wyrosnieca w cieplym miejscu lub w lodowce przez dzien lub noc.</p><p></p><p>Piec w dobrze nagzanym piekarniku ale po wlozeniu chleba zmniejszyc temperatura.</p><p></p><p>Zycze milego pieczenia i jesli macie jakies pytania to prosze pytac.</p><p></p><p>Ewa</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Roman, post: 1345325, member: 19560"] Witam. Chcialam sie podzielic nowa metoda pieczenia chleba i buleczek.Metoda jest prosta moze wymaga troche czasu ale efekt koncowy jest bardzo smaczny. Podaje orginalny link; [URL="http://www.thefreshloaf.com/node/6012/baking-natural-wild-yeast-water-not-sourdough"]http://www.thefreshloaf.com/node/6012/baki...r-not-sourdough[/URL] Jak przygotowac woda drozdzowa; Woda drozdzowa moze byc zrobiona uzywajac owocow suszonych lub swiezych mozna je rowniesz mieszac razem. Czysty sloik z zakretka; 1/2 szklanki rodzynek 1 1/2 szklanki wody( nie chlorowanej ) 1 lyzka miodu zakrecic sloik ale nie za mocno i odstawic w cieplym miejscu na kilka dni nalezy go wstrzasac kilka razy w ciagu dnia. Kiedy ukaza sie bombelki i rodzynki wyplyna w do gory woda jest gotowa do pieczenia. Woda drozdzowa nalezy przechowywac w lodowce. Ciasto jest przygotowane w kilku etapach MATKA (THE MOTHER) 60g maki chlebowej jasnej 40g wody drozdzowej 20g wody Rano lub wieczorem wymieszac wszystkie skladniki i odstawic do wyrosnieca przez noc lub dzien. Teraz mamy Matke. THE CHEF 60g maki chlebowej jasnej 50g wody Dodac to do Matki wymieszac i odstawic na dzien lub noc w cieplym miejscu.Po wyrosniecu The Chef mozna przechowywac w lodowce do 2 tygodni.Kiedy jestesmy gotowi piec uzywamy czesc lub calosc zeby zrobic Levain. THE LEVAIN 1050g maki chlebowej jasnej 70g wody Dodac to do THE CHEF wymieszac i odstawic w cieple miejsce na dzien lub noc. THE LEVAIN moza przechowywac w lodowce prze tydzien jesli nie bedziemy piekli od razu kiedy jest gotowy lub wykorzystamy tylko czesc. Cheb 950g maki chlebowej jasnej 800g levain 550g letniej wody 30g soli Wymieszac wszystko razem i ugniatac przez 10 - 15 minut az ciasto bedzie dobrze wyrobione. Odstawic do wyrosnieca w cieplym miejscu przez okolo 3 godziny. Jest dobze to ciasto skladac kilka razy w czasie wyrastania naprawda poprawia to efekt koncowy chleba. Po wyrosniecu ciasta formujemy co chcemy piec chleb,bulki,bagietki. Pozostawiamy do wyrosnieca w cieplym miejscu lub w lodowce przez dzien lub noc. Piec w dobrze nagzanym piekarniku ale po wlozeniu chleba zmniejszyc temperatura. Zycze milego pieczenia i jesli macie jakies pytania to prosze pytac. Ewa [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb na zakwasie z wody drozdzowej
Top
Bottom