- Wrz 13, 2004
- 8,558
- 25
- 38
potrzeba zakwasu bez drozdzy
wychodza dwa bochenki
500g maki zytniej razowej
500g wody ok.40°
50g zakwasu
wszystko wymieszac i zostawic przykryte w cieplym miejscu na 4h
(mozna po 4h odjac 50g tego ciasta i zostawic jako zakwas do nastepnego pieczenia)
200g maki pszennej razowej
250g letniej wody
wymieszac i zostawic na 1h w cieplym miejscu
500g maki zytniej razowej(mozna zrobic pol na pol z pszenna)
24g soli morskiej
100g wody ok.40°
wszystko wymieszac, wyrobic ciasto 10 minut
wysmarowac keskowki olejem, podzielic ciasto na dwie czesci i wsadzic do keksowek, wygladzajac mokrymi rekami
przezroczasta folie namoczyc w wodzie i przykryc nia keskowki,
postawic w cieple na 2h
piec rozgrzac do 250°, zdjac folie z keksowek, ponabijac chlebki pare razy widelcem i spryskac woda
piec 20 minut w 250°
potem 40 minut w 190°
wychodza dwa bochenki
500g maki zytniej razowej
500g wody ok.40°
50g zakwasu
wszystko wymieszac i zostawic przykryte w cieplym miejscu na 4h
(mozna po 4h odjac 50g tego ciasta i zostawic jako zakwas do nastepnego pieczenia)
200g maki pszennej razowej
250g letniej wody
wymieszac i zostawic na 1h w cieplym miejscu
500g maki zytniej razowej(mozna zrobic pol na pol z pszenna)
24g soli morskiej
100g wody ok.40°
wszystko wymieszac, wyrobic ciasto 10 minut
wysmarowac keskowki olejem, podzielic ciasto na dwie czesci i wsadzic do keksowek, wygladzajac mokrymi rekami
przezroczasta folie namoczyc w wodzie i przykryc nia keskowki,
postawic w cieple na 2h
piec rozgrzac do 250°, zdjac folie z keksowek, ponabijac chlebki pare razy widelcem i spryskac woda
piec 20 minut w 250°
potem 40 minut w 190°